Sutra protestna šetnja ugostitelja i malih privrednika zbog “vikend lockdown-a”

Hotelijeri, ugostitelji i ostali privredni subjekti u Kantonu Sarajevu za sutra su najavili protestu šetnju.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić je u ime ovog i Udruženja sarajevskih ugostitelja, muzičara, malih privrednika i zanatlija poslao je dopis kantonalnom MUP-u kojim najavljuje ovaj skup.

Protestna šetnja će krenuti u 13.00 sati od Vječne vatre do zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da se u toku protesta treba pridržavati svih mjera koje je naredio Krizni štab, a tiču se okupljanja, razmaka, maski.

Podsjetimo, ugostitelji iz Kantona Sarajevo održali su jučer sastanak zbog mjera koje su uvedene u Kantonu Sarajevo za naredni vikend, a nakon sastanka se obratio Ahmed Čehajić, kako kaže, ispred Udruženja ugostitelja, malih privrednika, Udruženja zanatlija, Udruženja hotelijera…

Tražimo od Kantona Sarajevo potpuni lockdown i da se potpuno zatvori Kanton Sarajevo, ako se već uvode ovakve selektivne mjere. Da se zatvori čitav Kanton Sarajevo, ili da se pusti da radi normalno. Mi nismo krivi za nesposobnost vlasti što nisu u stanju nabaviti vakcine. Proteste ćemo napraviti sve dok se ne ispune svi uslovi. Nama je svakako već godinu dana ‘polulockdown’. Sve radnike ćemo otpustiti i staviti na biro, jer nam ne daju drugu soluciju”, poručio je Čehajić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, najavio je, da će ovaj kanton usljed pogoršane epidemiološke situacije, od petka biti “zatvoren”.

Međutim, mišljenja građana o zatvaranju Kantona Sarajevo su podijeljena, ali je malo više onih koji podržavaju ovakve poteze. Privreda pati, ali zdravlje građana i spašeni životi ovih dana su mnogo bitnija od novčanica.