Vranić: “Epidemiološke mjere koje smo prvi donijeli u BiH u Kantonu Sarajevo daju rezultate”

Kao prvu tačku dnevnog reda, zastupnici su danas na hitnoj sjednici Skupštine KS razmatrali Informaciju Vlade KS o epidemiološkom stanju u Kantonu Sarajevo.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić je na početku svog obraćanja kazao “da epidemiološke mjere koje smo prvi donijeli u Bosni i Hercegovini u Kantonu Sarajevo daju rezultate”.

“Ovo su samo početni rezultati, i ne znači da sada smije doći do opuštanja. Treba pojačati nadzor nad ovim mjerama. Naravno, krajem sedmice će ponovo zasjedati Krizni štab i vidjeti da li je potrebno produžiti ovaj lockdown na još sedam dana, ja mislim da će se to najvjerovatnije desiti”, najavio je ministar Vranić.

Kazao je i da je KS dosegao pik rasta broja novozaraženih, jer se već tri dana vidi pad broja novozaraženih.

“Još uvijek je popunjenost bolnica dosta velika i imamo veći prijem nego otpust pacijenata”, naveo je ministar Vranić.

Rekao je i da primarna zdravstvena zaštita, domovi zdravlja u KS-u rade odlično svoj posao. Za prvih 28 dana uradili su 58.000 pregleda, od toga 36.000 testova, a sada su počeli raditi i antigen-testove.

Istakao je i da danas dolazi i druga tura vakcina preko COVAX-a, čime će se završiti imunizacija radnika u zdravstvu.

“Krećemo s pripremama za masovnu imunizaciju i pripremama dvorane Zetra. Nadamo se da će u budućnosti vjerovatno doći veći broj vakcina, tako da ćemo moći započeti sa ovom vrstom imunizacije”, poručio je ministar Vranić.

Naglasio je i kako je najopasniji period između prve vakcine i revakcinacije, te dodao da neke zemlje u Evropi i svijetu uvode lockdown u tom periodu.

“Mi još uvijek nismo došli do tog stupnja, pa ćemo o tome razmišljati kasnije. Ono što mogu reći je da su spiskovi i plan napravljeni i da će danas biti puštena aplikacija na koju će se moći prijavljivati građani Kantona Sarajevo”, naglasio je ministar Vranić.

Odgovarajući na pitanja zastupnika zbog čega je tolika smrtnost u bolnicama, kazao je kako će “nakon završetka epidemije napraviti analizu kojom ćemo utvrditi zašto je smrtnost velika te da li su protkoli koji su uvedeni u bolničkm ustanovama za liječenje Cvoida bili ispravni i davali rezultate”.

Ministar Vranić je dodao i da Kanton Sarajevo sada nema kapaciteta da otvori novi izolatorij, a da se ne naruši trenutni sistem, kada je riječ o zdravstvenim radnicima koji brinu o pacijentima. Istakao je kako se nada da će se treći pik ubrzo završiti i da će bolnički kapaciteti uskoro biti rasterećeni.

“Ministarstvo zdravstva ima spremno sve za otvaranje trećeg stacioniranog dijela kao Covid-odjela, ali nemamo ljudski kapacitet. Minimum bi na trebalo do 200 ljekara, 500 medicinskih sestara koji bi radili na skrbljenju 1.000 pacijenata. Nadam se da nam neće trebati”, rekao je ministar Vranić.

Kazao je i to kako ne postoji evidencija stanovnika KS koji su se vakcinisali u Srbiji, jer su išli individualno i nemaju pismenu potvrdu da su se vakcinisali što je, kako je rekao ministar, “minus i za državu jer nema uvid u to”.

I premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Naglasio je da Covid-pozivni centar funkcioniše nakon godinu dana, te da ne može da vjeruje da se raspravljao o tome da li je besplatan poziv ili ne.

“Call centar je omogućio direktan kontakt sa ljekarima. Ne mogu da vjerujem da je neko doveo u pitanje koliko košta poziv za call centar, a prvi put nakon godinu dana od pandemije je uspostavljen”, istakao je premijer Forto.

U odgovoru zastupnicima on je rekao da su osigurana i finansijska sredstva za nabavku vakcina. Farmaceutskim kućama koje su zainteresirane za nabavku vakcina data je suglasnost za pregovore sa proizvođačima vakcina i distributerima.

“Sedam firmi je tražilo ovlaštenje za pregovore, i to im je odobreno. Direktno smo razgovarali sa tri velika proizvođača. Za nadati se da ćemo svi zajedno uspjeti da osiguramo vakcine za masovnu imunizaciju”, rekao je premijer Forto.

Naglasio je da nadzor nad tim ima Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U drugom odgovoru zastupnicima premijer Forto je kazao da postoji i naknada za stimulaciju zapošljavanja zdravstvenih radnika i zašto je Vlada KS osigurala sredstva. U pripremi su i posebne odluke za stimuliranje upošljavanja zdravstvenih radnika.

Zastupnici Skupštine KS su nakon iscrpne rasprave primili k znanju pomenutu informaciju.

A nakon ovoga, podržali su i zaključak zastupnika Zvonka Marića koji glasi: “Skupština Kantona Sarajevo zahtjeva od Vlade FBiH da napokon odgovori građanima glavnog grada BiH, Kantona Sarajevo i FBiH, kada će istinski početi isporuka, navodno kupljenih vakcina? Svjedoci smo višemjesečnih obmana cjelokupne javnosti, vezanih za ovo goruće pitanje i lažnih obećanja da će vakcine biti dostavljene, ‘idućeg’ ponedjeljka! Ove opetovane neistine, vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i ponižavaju građane, koji su prinuđeni da spasonosne vakcine traže u susjedstvu, zbog činjenice da je Vlada FBiH nesposobna ili nema kredibiliteta da vakcine nabavi od bilo kojeg dobavljača. Građani su ponajmanje krivi za urušavanje kredibiliteta vlade i njenu kompromitaciju u međunarodnim okvirima – i stoga zaslužuju, barem minimum poštovanja njihovih prava na zaštitu zdravlja i prava na život! Ukoliko se Vlada FBiH ogluši i ovaj put na apel, jasno je da mora preuzeti punu odgovornost za svakovrsne posljedice, ne samo zdravstvene prirode, već i svake druge!”

Prije pauze u današnjem zasjedanju, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakib Katana iznio je najvažnije detalje iz Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2021. godinu, koji će se razmatrati kao naredna tačka dnevnog reda.

Također je i više pitanja o ovom planu postavio zastupnik Elmedin Konaković, saopćeno je iz Vlade KS.