Zavodu Mjedenica donirane zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju

Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece ‘Mjedenica’ danas je donirano 400 višekratnih zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju.

Kako je kazala Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, ova donacija uručena je na inicijativu sekretarke organa državne službe Općine Stari Grad Sarajevo mr Alme Destanović koja je zadužila Službu da izvrši hitnu isporuku sredstava Zavodu ‘Mjedenica’.

Na ovaj način povećat će se stepen sigurnosti djece i uposlenika ovog Zavoda koji radi u punom kapacitetu, te su u velikoj mjeri izloženi mogućoj zarazi korona virusom. Donacija je uručena direktorici Zavoda ‘Mjedenica’, Mirsadi Čakal, saopćili su iz općine Stari Grad.

“Svjesni smo koliko ste izloženi mogućnostima zaraze koronavirusom, te da internat i ostala odjeljenja od početka pandemije nisu prestajali sa radom. Znamo sa kakvim se problemima susrećete i zbog toga smo, na inicijativu sekretarke Alme Destanović, danas ovdje da vam olakšamo koliko smo u mogućnosti i da ne oskudjevate sa zaštitnom opremom“, kazala je Dizdarević.

Čakal se zahvalila načelniku Hadžibajriću i sekretarki Destanović na ovoj, kako je kazala značajnoj donaciji.

Ova pomoć nam mnogo znači. Korisnicima naše ustanove uvijek pružate maksimalnu podršku, a pogotovo sada u vrijeme pandemije“, istakla je direktorica Čakal.

Od drugog polugodišta Zavod ‘Mjedenica’ radi u punom sastavu:

“Vrtić pohađa 21 dijete, a školu 110 djece, od toga je njih šest na online nastavi zbog zdravstvenih problema, a ostali učenici dolaze redovno na nastavu. Nastava se odvija u dvije smjene, a trenutno u internatu boravi 20 korisnika”.

Kako je ispričala direktorica Čakal, radionice za radnu okupaciju inače koristi 27 učenika ali da bi ispoštovali sve epidemiološke mjere taj broj učenika svaki dan je znatno manji i po 10 učenika dolazi u radionice. Rade i dva produžena boravka, a pohađa ih 32 učenika.

“Do sada nismo imali zaraženih učenika, ali trenutno imamo tri zaražena roditelja i dva zaposlenika. Iskreno se nadamo da nećemo imati oboljelih kada su u pitanju djeca, a isto tako da neće biti nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kod naših zaposlenika koji su trenutno pozitivni”, istakla je na kraju Čakal i dodala da Zavod ‘Mjedenica’ trenutno prima 158 korisnika.