Blue Nature Alliance želi obnoviti sedam miliona kvadratnih kilometara okeana za pet godina

Okean pokriva više od 70% naše planete, ukupno 139 miliona kvadratnih milja, inicijativa pokrenuta u utorak ima za cilj zaštititi 5% u sljedećih pet godina.

To bi moglo zvučati kao kap, ali sa 7 miliona kvadratnih kilometara to je veće područje od cijelog kontinenta Južne Amerike. A s obzirom na to da je prema nekim procjenama manje od 3% globalnog okeana trenutno u potpunosti zaštićeno, i cilj i vremenski okvir su ambiciozni.

Inicijativa, nazvana Blue Nature Alliance (Savez plave prirode), ima “vrlo drzak cilj”, kaže M. Sanjayan, izvršni direktor Conservation International, jedne od organizacija koja vodi program. “To je vjerovatno najveći pojedinačni napor u očuvanju u pogledu veličine i brzine.”

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Okeani su sastavni dio opstanka čovjeka, pomažući u regulaciji kiše, vremena, pa čak i nivoa kisika u zraku. Ali sve više su pod prijetnjom klimatskih promjena, zagađenja i prekomjernog ribolova.

Saradnja između organizacije Conservation International i drugih neprofitnih organizacija za zaštitu okoliša i društva – uključujući The Pew Charitable Trusts, Global Environment Facility, Minderoo Foundation i Fondaciju Rob and Melani WaltonBlue Nature Alliance prikupila je 125 miliona dolara za zaštitu okeana od ovih prijetnji.

Ciljna područja

Savez je započeo ciljanjem sedam okeanskih lokacija oko Antarktika, Fidžija, Kanade, Sejšela, Palaua, zapadnog Indijskog okeana i Tristana da Cunhe, ostrva u južnom Atlantskom okeanu. Ta područja ukupno pokrivaju preko 2,5 miliona kvadratnih kilometara – više od trećine ukupnog cilja.

Prema Atlasu za zaštitu mora, oko 7% svjetskih okeana označeno je kao zaštićena područja, ali samo 2,7% smatra se “potpuno zaštićenim”.

Neki od njih imaju samo imena“, rekao je Sanjayan za CNN, dodajući da Savez plave prirode želi u potpunosti implementirati i održavati ove zone.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U južnom okeanu Antarktike, gdje Savez želi zaštititi područje dvostruko veće od Indonezije, njegovi napori usmjereni su na sprečavanje industrijskog ribolova i očuvanje vrsta koje su ključne za tamošnji prehrambeni lanac, poput leopardskih tuljana, pingvina i krila.

U morskom krajoliku Fidži Lau, području na istočnoj strani arhipelaga Fidži, Savez usko surađuje s vladom na zakonskom dodjeli novih zaštićenih područja i postavljanju ograničenja na ribolov i turizam, što će, kako kaže, podržati autohtono stanovništvo u regiji zaštitom lokalna kultura i zalihe hrane.

Savez plave prirode radi na zaštiti 1,5 miliona kvadratnih kilometara okeana na Antarktiku.

Iako Sanjayan priznaje da će provođenje ovih mjera biti izazov, vjeruje da će tehnološki napredak pomoći. Poboljšanja satelitske tehnologije olakšala su uočavanje ilegalnog ribolova, dok će podrška lokalnih zajednica pomoći u osiguranju održavanja zaštićenih područja.

Ako ljudi na zemlji shvate zašto je (okean) važan, mnogo je vjerovatnije da će ga htjeti zaštititi“, kaže on.

U saopćenju za medije, bivša šefica UN-a za klimu Christiana Figueres pozdravila je pokretanje Saveza, piše CNN.

Kako emisije stakleničkih plinova i dalje prijete našem svijetu, obnavljanje i održavanje zdravlja našeg okeana kroz napore kao što je Savez plave prirode može pomoći u očuvanju biodiverziteta i zaštiti planetu od razarajućih utjecaja klimatskih promjena“, rekla je.