Ministar Osmanović posjetio kvadriplegičara Rajkovića i obećao pomoći riješiti pitanje zaposlenja njegove sestre

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetio je stopostotnog ratnog vojnog invalida Borisa Rajkovića.

U domu Rajkovića dočekale su ga Borisova 78-godišnja majka i njegova sestra, koje već punih 27 godina vode brigu o njemu i njeguju ga.

Bez obzira na sve tegobe sa kojima se svakodnevno susreću, ističu kako im nije teško. Jedino su tužne što su se, nažalost, morale pomiriti sa sudbinom da njegovo stanje ne može biti bolje. Ipak, one čine sve da tešku svakodnevnicu jedinog kvadriplegičara u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini bar malo olakšaju.

Boris Rajković je rođen 1972. godine. Ranjen je na liniji 1994. godine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, i od tada je potpuno nepokretan. Ne može ni da govori ni da hoda, niti da samostalno jede, samo se ponekad nasmije na glasove sestrine djece i majke Ivanke.

Kako su kazale ministru Osmanoviću njegova sestra i majka, Borisa moraju opsluživati najmanje dvije osobe dnevno, a angažovale su i fizioterapeuta.

Naglašavaju kako zahvaljujući njihovoj redovnoj i predanoj njezi on nikada nije dobio niti jedan dekubitus.

Njegova sestra se, zbog ovakve porodične situacije, nikada nije zaposlila, a nedavno joj je i suprug ostao bez posla, što je dodatno otežalo egzistenciju njene porodice.

Obzirom na sve specifičnosti osjećam potrebu da pognem u rješavanju pitanja zaposlenja vas, njegove sestre, jer sam svjestan da će, nažalost, doći dan kada neće biti ni Borisa, ni vaše majke, a vi ćete imati neriješeno pitanje zaposlenja, a time i egzistencije vaše porodice“, naveo je vidno potresen i zabrinut ministar Osmanović.

Naglasio je da će to svakako, zbog aktuelnih zakonskih nemogućnosti koji tretiraju oblast koju on predvodi, probati riješiti interresorno sa ministricom rad, socijalne politike, raseljena lica i izbjeglice KS Ivanom Prvulović i predstavnicima lokalne Općine Centar.

Ići ćemo na to da vašu kontinuiranu njegu koju pružate svom bratu svaki dan već 27 godina konačno, kao izuzetak od pravila, probamo profesionalizirati i time vam osigurati neku minimalnu platu, radni staž, zdravstveno i penziono osiguranje“, objasnio je ministar Osmanović.

Nakon ovih ministrovih riječi, posebnu zahvalnost uputila mu je majka, a kojoj se pridružila i Borisova sestra. Zahvalile su se one i svim drugim dobrim ljudima koji su im do sada pomagali, a i dalje im pomažu kako bi nabavile svu potrebnu opremu neophodnu stopostotnom invalidu.

Borisova majka je sa suzama u očima ministru Osmanoviću pokazala i Borisovu sliku prije ranjavanja. Nakon male pauze, dodala je da i nju godine sustižu, ali da nikada neće odustati od pomaganja svom sinu, dokle god je njeno zdravlje bude služilo.

Ministar Osmanović je, pozitivno iznenađen i fasciniran ljubavlju i brigom majke i sestre za Borisa, obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da riješi pitanje zapošljavanja njegove sestre.

Ovom prilikom, predao im je i konkretnu pomoć, odnosno pakete sa neophodnim prehrambenim i higijenskim potrepštinama, saopćeno je iz Vlade KS.