Čelnici i zastupnici Skupštine KS čestitali 15. april – Dan Armije RBiH svim njenim pripadnicima

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, dopredsjedavajući Danijela Kristić, Smiljana Viteškić i Vibor Handžić, te zastupnici u Skupštini KS svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine uputili su čestitku, povodom obilježavanja 29. godišnjice od njenog formiranja.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine stvarana je u vihoru rata u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne dugo poslije međunarodnog priznanja naše domovine. Pred njom je tada bila najvažnija zadaća, odbrana i borba ne samo protiv mnogostruko brojnijeg i jačeg neprijatelja, nego i borba za očuvanje i opstanak ideje Bosne i Hercegovine, kao države različitih naroda i religija.

Okupila je Armija RBiH u svoje redove najbolje sinove, hrabre borce koji su u rovovima učili najteže lekcije preživljavanja i suprotstavljanja daleko nadmoćnijoj neprijateljskoj vojsci. Od nje će u četiri godine surovog ratovanja izrasti respektabilna vojna snaga koja svim patriotama uvijek može biti za ponos i čast.

Armija koja izraste u takvim prilikama trajno ostaje simbol otpora. U njenim redovima su se borili naši sinovi, kćeri, očevi, braća, …. za opstanak svojih domova i gradova. Armija izrasla iz naroda ostaje uvijek uz svoj narod.

Mnogi od njih više nisu među nama, a sjećanje i na njih i briga o njihovim porodicama i najbližim ostaje naša trajna dužnost. Heroje niko nikada ne smije zaboraviti.

Danas, skoro trideset godina poslije, odbrana Bosne i Hercegovine i dalje traje. Odloženo je oružje, ali borba naša za cjelovitu državu i dostojanstven život u njoj nije završena.

Zato mi ostajemo da nastavimo gdje su oni stali, i zbog onih koji nisu sa nama i zbog naše djece koja imaju samo jednu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz sjećanje i na ponos, svim pripadnicima Armije RBiH želimo sretan njihov dan, 15. april – “Dan Armije RBiH”, saopćeno je iz Vlade KS.