Cikotić : Možemo zatvoriti sve kampove, ali migranti će dolaziti

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je izjavio da je u ovom momentu u BiH prisutno 4.500 migranata u kampovima. Mogu se zatvoriti svi kampovi, ali migranti će zbog blizine Schengen zone i dalje dolaziti u USK.

“Imate relevantne institucije, ja čujem različite cifre, ali vjerujem onima koji se bave tim poslom. U USK u ovom trenutku ih ima sve skupa nešto oko 2.100 ili 2.200”, kazao je.

Također je dodao da “u svim kampovima imamo sve skupa 4.572 ili 4.573. to su podaci Službe za poslove sa strancima i IOM-a. Samo su njihovi podaci relevantni”.

Mustafa Ružnić, premijer USK traži od državnih institucija da van tog kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

“Mi možemo zatvoriti kampove, ali migranti će dolaziti tu. To je najbliža tačka schengen zoni. Sada smo u sitaciji da kompleksnije upravljamo brojem, prisustvom i kretanjem migranata”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Cikotić je istakao da nadležne službe situaciju drže pod kontrolom te da rade sve da to tako i ostane.

Dodao je i da se migracije dešavaju, te da su se neki vratili u Srbiju.

“U januaru mjesecu je veliki broj migranata uspio napraviti gejm. Neki su se vratili u Srbiju. U Blažuju smo imali u jednom momentu 3.500 migranata, sada ih je 1.600. To je drastičan broj. Migracije se dešavaju”, istakao je Cikotić za N1.