Načelnik Hadžibajrić prisustvovao komemoraciji generala i humaniste Jovana Divjaka

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je komemoracija za generala Armije RBiH i velikog humanistu Jovana Divjaka, kojoj je prisustvovao i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

General Jovan Divjak preminuo je 08. aprila u 84. godini života, od teške bolesti.

Općinsko vijeće Stari Grad dodijelilo je Jovanu Divjaku 2009. godine Općinsku plaketu za doprinos funkcionisanju i razvoju Općine. Također, Općinsko vijeće Stari Grad je 2011. godine jednoglasno donijelo odluku o izdvajanju novčanog iznosa od 10.000 KM za finansiranje pravnog zastupanja Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH, pred nadležnim organima Republike Austrije.

U prethodnim godinama općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kontinuirano je izdvajao sredstva za podršku projektu stipendiranja djece i mladih Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” koje je osnovao Jovan Divjak. Kroz ovaj projekat stipendiraju se djeca žrtava rata, djeca invalidi, talentovana, socijalno ugrožena i djeca romske populacije.

Na početku pandemije korona virusa, u aprilu prošle godine, općinski načelnik Hadžibajrić naložio je Općinskom štabu CZ da izvrši obilazak naših uglednih građana iz Starog Grada koji su svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem ostavili značajan trag i dali ogroman doprinos u razvoju lokalne zajednice, ali i šire i osigura pomoć i podršku ukoliko im je potrebna.

Naše kolege pokucale su tog dana i na vrata Jovana Divjaka. Čika Jovo se tada zahvalio i kazao da dobro podnosi dane izolacije koji mu lakše padaju uz njegove male rituale: čitanje dnevne štampe, knjige i telefonske razgovore sa prijateljima.

Istakao je da mu pomažu članovi Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” i donose sve što je potrebno. Zahvalio se za ovu posjetu i kazao da je lijepo znati da ga se neko sjetio i ponudio pomoć.

Sahrana danas, na Groblju Bare

Zbog higijensko-epidemioloških mjera zaštite, komemoraciji je prisustovao znatno manji broj ljudi, nego što bi to inače bio slučaj.

“Jovan Divjak je bio u svemu posebna ličnost, jedini general koji je rekao ‘Ne pucaj’, umjesto ‘Ubij’ “, naglašeno je na samom početku komemoracije.

Nakon što je saznao da boluje od teške i neizlječive bolesti u decembru 2019. godine, počeo je pisati oproštajno pismo. Ovo pismo je prvi put pročitano danas, a pročitao ga je putem video veze njegov unuk Gregor, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. U pismu se Jovan Divjak obratio svojim brojnim prijateljima.

“Hvala što ste došli da me ispratite na bolji život, kako se kaže u tradiciji jednog naroda. Meni je ovaj bio ugodan, sretan i bogat. Znam da vas je slomila tuga zbog rastanka, kao što je i mene dok ovo pišem. Prisustvovao sam na stotinama dženaza i sahrana gdje su odabrane osobe najljepše govorile o pokojnicima. O pokojniku sve najljepše, kakav je običaj u narodu”, neke su od riječi pokojnog Divjaka iz oproštajnog pisma.

U pismu nije zaboravio ni pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, napisavši da je to najčasniji period u njegovom profesionalnom životu. Posljednji dio oproštajnog pisma bio je rezervisan za Sarajlije, sa kojima je Jovan proveo više od pola stoljeća.

“Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, poštovanja i uvažavanja. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac, sa dna kace “, pročitao je na kraju Jovanov unuk Gregor.

Jovan Divjak će biti sahranjen danas u 14:00 na Groblju Bare. Povodom njegove smrti, u Kantonu Sarajevo proglašen je Dan žalosti, a zastave na jarbolima spuštene su na pola koplja, uključujući i one ispred Općine Stari Grad, saopćeno je iz općine Stari Grad.