Davor Pehar: Nisam znao ko je dobavljač respiratora, niti koliko koštaju i koja količina se nabavlja

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine.

Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica, piše Fokus.

Danas su kao svjedoci Tužilaštva BiH svjedočili Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Marina Bera, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Odgovarajući na pitanja tužitelja o ulozi Zavoda u nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava, među kojima su i respiratori, Pehar je podsjetio da je Zavod sačinio plan nabavki svega onog što je medicinskim ustanovama u FBiH trebalo za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Zavod je zadatak da sačine plan dobio nakon Peharovog sastanka 23. marta 2020. u zgradi Vlade FBiH, a kojem su prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, tadašnji direktor FUCZ-e, te još nekoliko ljudi čijih se imena Pehar nije mogao sjetiti.

Plan je sačinjen na osnovu podataka koje je Federalni zavod dobio od kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Iako se Pehar nije mogao sjetiti da su postojale tri verzije plana nabavki, tužitelj Džermin Pašić na grafoskopu je pokazao te dokumente iz kojih je to bilo i vidljivo.

Sažetak Peharovog svjedočenja svodi se na to da je on postao član Federalnog štaba Civilne zaštite 25. marta, te da je taj isti dan jednu verziju plana nabavki za koju je ustvrdio da je službena dostavio FUCZ-e. U tom planu bili su brojčano navedene količine opreme koja je neophodna zdravstvenim ustanovama. Među tom opremom navedena je i količina od 300 respiratora, a od specifikacijskih detalja navedeno je samo “za djecu i odrasle”.

Pehar je pojasnio da mu ranije odluke Štaba nisu bile poznate, te da je on isti Plan sa svojim saradnicama Šejlom Cilović i Aidom Ramić prezentirao na sastanku s Novalićem i Solakom 28. marta.

Pehar je kazao da on nije prisustvovao sjednici Štaba održanoj na dan kada je imenovan u to tijelo, tačnije 25. marta.

Kazao je i da je nakon što je 1. aprila prisustvovao sjednici Štaba tražio dodatni sastanak s premijerom Novalićem, jer kako je kazao nije bio zadovoljan dinamikom realizacije plana potreba i nabavki .

Na sastanku s Novalićem, pojasnio je Pehar, zadržao se nekoliko minuta i tada mu je Novalić rekao “da se ide u nabavku respiratora”. Međutim, tvrdi dalje Pehar on je Novaliću rekao da smatra da je u tom trenutku prioritetnija medicinska zaštitna oprema za zdravstvene radnike.

Pehar je na pitanje tužitelja Pašića da li je kao direktor Zavoda i član Štaba znao ko će biti dobavljač respiratora, da li je znao po kojoj cijeni će se respiratori nabavljati i koja količina, kazao da to nije znao. Rekao je i da je za nabavku respiratora saznao iz medija.

On je potvrdio i da je Zavod tek 7.maja prošle godine iz FUCZ-e dobio dopis iz kojeg je saznao da je Zavod ugovorni organ koji je trebao izvršiti tehnički prijem respiratora. Tužitelj je podsjetio da je ugovor za nabavku respiratora potpisan 3. aprila, a u Zavod je stigao tek 7. maja. Podsjećamo u to vrijeme Tužilaštvo BiH već je od Tužilaštva Kantona Sarajevo preuezlo istragu o nabavci spornih respiratora.

Pehar je pojasnio da on na taj dopis nije odgovorio jer Zavod nema stručnjake koji bi mogli izvršiti tehnički pregled respiratora. Ocijenio je i da on smatra da su se o vrsti respiratora trebali izjasniti stručnjaci, a da njemu nije poznato da li je to i učinjeno.