Delegacija Grada Konye u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je delegaciju turskog Grada Konye, predvođenu gradonačelnikom Ugur Ibrahimom Altayom, sa kojima je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje, vodosnabdijevanja, saobraćajne infrastrukture i javnog transporta.

Održan je i radni sastanak kojem su, osim delegacije iz Konye, prisustvovali i pomoćnik ministra za saobraćaj KS Emir Hota, vršiteljica dužnosti direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Aida Pendek, te direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Delegacija Konye boravi u višednevnoj posjeti BiH, to je prijateljski grad koji ima potpisan i sporazum o bratimljenju sa Gradom Sarajevo, a Općina Novi Grad Sarajevo od ranije ima dobru saradnju sa gradom Konya i nekim od općina koje su u njegovom sastavu.

Načelnik Efendić kazao je da je gradonačelnik Konye Altay došao u BiH sa nekoliko svojih najvažnijih saradnika, koji se bave distribucijom vode u tom turskom gradu, infrastrukturom, izgradnjom i javnim transportom.

Organizirali smo sastanak u općini Novi Grad na koji smo pozvali predstavnike iz Kantona i Federacije BiH, predstavnike kompanija i ministarstava koji za to imaju interes. Grad Konya je ranije imao saradnju sa Ministarstvom saobraćaja KS-a, donirali su 20 tramvaja, koji danas saobraćaju ulicama Sarajeva. Razgovarali smo o unapređenju te saradnje u smislu servisiranja tramvaja, koji su već tu, ali i projektu Kantona, a koji se tiče potpune rekonstrukcije željezničke pruge, odnosno reforme javnog prevoza u Kantonu Sarajevu. Znamo da je preduzeće ViK ranije imalo dobru saradnju sa Vodovodom iz Istanbula, gdje je došlo do određenih donacija kada je u pitanju rješavanje problema vodosnabdijevanja u Sarajevu“, izjavio je načelnik Efendić.

Razgovarano i o mogućnostima uspostave željezničkog transporta koji je vrlo značajan, prvenstveno zato što je ekološki prihvatljiviji. Dogovoreno je da se organizuje posjeta Željeznica FBiH i sastanak na najvišem nivou, sa direktorom Željeznica Turske, koji je trebao prisustvovati današnjem sastanku, ali iz određenih razloga je otkazao dolazak.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o unapređenju ekonomske saradnje, odnosno boljem povezivanju firmi iz BiH sa firmama iz Turske, kako bi se, prije svega, uspostavila saradnja koja je značajna zbog radnih mjesta.

Jedna od tema sastanka bio je lijek “Favira” koji se proizvodi u Turskoj, a koristi se za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 virusa, saopćeno je iz općine Novi Grad Sarajevo.

Imamo spremnost od strane Ministarstva zdravstva Turske da doniraju kontingent od 10.000 komada lijeka “Favira”. Već sam razgovarao sa direktorom Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” Ismetom Gavrankapetanovićem, koji je rekao da bi oni kao ustanova bili spremni preuzeti taj lijek, s obzirom na to da mi kao Općina to nismo u mogućnosti. Rado ćemo posredovati da se realizira ta vrsta podrške u vremenu pandemije, kada se ne zna koliko će trajati problem sa koronavirusom, ali i kada se taj lijek prodaje na tržištu BiH po visokim cijenama. Rezultat ove posjete je da ćemo imati značajnu količinu tog lijeka besplatno za naše zdravstvene ustanove“, rekao je Efendić.

Gradonačelnik Ugur Ibrahim Altay čestitao je načelniku Efendiću na osvojenom trećem mandatu i poželio mu da i dalje nastavi da uspješno radi i djeluje u poslu načelnika kao i do sada.

Rekao je da Konya duži vremenski period ima jako dobru saradnju sa bh. gradovima i općinama.

Ti odnosi su počeli još u vrijeme rata, a nastavljeni su i u poslijeratnom periodu. Drago nam je da tramvaji iz Konye, koje smo donirali, saobraćaju u Sarajevu“, podsjetio je Altay.

Istakao je da su u Općini Novi Grad imali plodonosan sastanak.

Postavljeni su ciljevi i određene teme na kojima ćemo raditi i nadam se da će biti uspješne“, istakao je Altay.

Efendiću je poželio uspjeh u daljnjem radu, istakavši da je od 2012. godine urađeno puno posla u Novom Gradu i da se nada da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

Delegacije su obišle i vrtić “Vjeverica” na Alipašinom Polju, čija je rekonstrukcija i obnova nedavno završena, te objekat sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku, kao i Dom oslobodilaca na Žuči.

Na Centralnom spomen – obilježju proučili su Fatihu šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad Sarajevo.