Džaferović: ZZJZ BiH izravno demantuje dezinformacije o radu KCUS-a

Šefik Džaferović, član Predsjendištva BiH (SDA), uputio je saopštenje povodom novih informacija o respiratorima i radu Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

“Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama, kao i ljekarima koji se bore za njihove živote”, ističe Džaferović u uvodu saopćenja. 

Džaferović također navodi, “U trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje spekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas”.

Član Predsjedništva BiH kaže da “takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj”, te da zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjelima.

Poručuje da sve zdravstvene institucije čine sve da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima.

“Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio jučer informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantuje dezinformacije o radu KCUS-a”, navodi Džaferović.

“Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji, zbog političkih razloga, svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom”, zaključio je u saopštenju Šefik Džaferović.

Mnogi portali u Bosni i Hercegovini objavili su jučer pismo koje su ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, navodno, uputili javnosti. U pismu se, između ostalog, navodi da je situacija u ovoj ustanovi katastrofalna.

Za tvrdnju da respiratori ne rade – iz KCUS-a kažu da je spin.

U međuvremenu, nižu se brojne reakcije na društvenim mrežama u kojima se u pitanje dovodi autentičnost pisma dok se prema mišljenju drugih, u provjeru navoda trebaju uključiti nadležne institucije.