U Njemačkoj ublažavanje mjera, ko primi vakcinu može kod frizera

Kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema rizika od prenosa zaraze, njemački ministar zdravstva najavio ublažene mjere za vakcinisanje.  

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za vakcinisanje.

“Ko je u potpunosti vakcinisan, on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus”, kazao je ministar zdravstva Jens Spahn

Spahn se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prema najnovijim spoznajama rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su cijepljene, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus”, proizlazi iz izvještaja instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantene. Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Robert Koch instituta poslan saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisanje osloboditi obveze testiranja i samoizolacije.

Oni koji su vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktualni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim tjednima u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Spahn.

Preuzeto sa Jutarnji