Foto/ Met Gala se vraća ove godine, ali ne prvog ponedjeljka u maju

Met Gala je bila otkazana 2020. godine zbog pandemije koronavirusom, ali sada će se vraćati dva puta uzastopno, objavio je u ponedjeljak njujorški Muzej umjetnosti Metropolitan.

Ova noć se smatra za jednom od najvažnijih noći u modnom kalendaru.

Foto: Facebook
Kardashians

Svečana manifestacija obično se održava jednom godišnje, prikupljajući novac za Met’s Costume Institute i pokrećući svoju najveću blockbuster izložbu. Na odmaku od tradicije, novonajavljeni datumi povezati će se s istom izložbom, koju su organizatori opisali kao dvodijelno istraživanje američke mode.

S ulaznicama koje počinju od 35.000 američkih dolara, događaj samo na poziv ključni je izvor financiranja Instituta za kostime, prikupljajući 15 miliona američkih dolara u 2019. godini, navodi New York Times.

Foto: Facebook
Celine Dion

Domaćin mu je glavna urednica Voguea Anna Wintour, čiji je mandat predsjedavajućeg pretvorio u vruće očekivani tepih koji okuplja mnoga od najvećih imena mode i zabave.

Prošlog marta, samo nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Covid-19 globalnom pandemijom, organizatori su odložili majski događaj.

Foto: Facebook
Billy Porter

Iako to nije spriječilo poznate ličnosti da razigrano reprodukuju svoje omiljene poglede Met Gala od kuće, otkazivanje će predstavljati ozbiljan finansijski izazov za Institut za kostim. U saopćenju za medije u ponedjeljak, Met je opisao godišnju svečanost kao “glavni izvor godišnjeg finansiranja izložbi, publikacija, akvizicija, operacija i kapitalnih poboljšanja”.

Andrew Bolton pružio je daljnje detalje o pratećoj dvodijelnoj izložbi.

U proteklih godinu dana, zbog pandemije, veze s našim domovima postale su emocionalnije, kao i veze s našom odjećom,” rekao je u izjavi za novinare. “Za američku modu ovo je značilo povećan naglasak na osjećajima u odnosu na praktičnost.”

Oba dijela izložbe moći će se pogledati u Metu do septembra 2022. godine, piše CNN.

Foto: Facebook
Dua Lipa