Zahiragić: Ko su ovi ljudi u Vladi KS? Pozivam Tužilaštvo da ispita

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo pozvao je danas sve građane KS, državne službenike, pravne i poslovne subjekte, a koji su na bilo koji način negativno pogođeni odlukama tri nova ministarstava ili Vlade KS, da podnesu tužbe i druge pravne radnje protiv kantonalne vlade.

Povodom toga, Zahiragić se oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Idemo hronološki: Donesu Izmjene i dopune Zakona o organizaciji uprave, a kojim su osnovali tri nova ministarstvaza resore obrazovanja, komunalne privrede i urbanizma… Ustavni sud FBIH donese presudu kojom im poništi te izmjene Zakona, samim tim i prestanu postojati ta tri veoma značajna ministarstva”, napisao je Zahiragić.

Navodi da oni ponovo, na isti način radi kojeg im je Ustavni sud FBIH i donio presudu, usvoje isti Zakon – “što će u slučaju našeg novog zahtjeva za ocjenu ustavnosti vjerovatno ponovo pasti na Ustavnom sudu”.

“U međuvremenu, upozoravamo ih da s obzirom da ta tri ministarstva nisu postojala, do ponovnog donošenja Zakona, moraju ponovo imenovati ministre tih ministarstava. Oni negiraju, na Skupštini i gostujući po medijima tvrde da ne moraju“, napisao je.

Također, navodi da ti ministri donose značajne odluke, učestvuju u radu Vlade KS i donošenju svih bitnih odluka Vlade KS, primaju plate tri mjeseca, gostuju po medijima i potpisuju akte kao ministri.

Pozivam sve građane Kantona Sarajevo, državne službenike, pravne i poslovne subjekte, a koji su na bilo koji način…

Posted by Haris Zahiragić on Thursday, 22 April 2021

 

Prošle sedmice im pošaljemo dopis, upozorimo ih između ostalog da ćemo podnijeti i krivične prijave zbog svega navedenog“, napisao je Zahiragić, te dodaje: “Premijer Forto nakon toga, 18.04., ipak potpiše akt kojim ipak traži imenovanje ministara na sjednici koja je zakazana za 05. maj”.

“Jučer Vlada KS održi Panel o 100 dana rada Vlade, a na njemu učestvuje i odgovara na pitanja građana zamislite ko? I ta tri “ministra” – koja tek trebaju biti imenovana 05. maja. Voditeljica panela, gđa. Burdžović-Slipičević, na tom Panelu pita Fortu kako je ranije gostujući kod nje u emisiji tvrdio da ne trebaju biti ponovo imenovani ministri, a sada ipak uputio dopis Skupštini da ih se imenuje. Forto odgovara da on i sada smatra da ne trebaju biti ponovo imenovani, ali da, eto, dio Skupštine smatra da trebaju, pa će, kao, ministri 5-tog samo biti potvrđeni – ma šta mu to značilo…“, naveo je Zahiragić.

Dodaje da ovakav diletantizam, neznanje, bahatost i ustrajnost da idu do kraja u greškama koje su napravili, nisu zapamćeni na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

“Sve su prilike da ćemo biti primorani podnijeti krivične prijave, a pozivam Tužilaštvo Kantona Sarajevo da po službenoj dužnosti ispitaju kako su fizička lica, koja nisu ministri, obnašali dužnosti ministara i članova Vlade sve ovo vrijeme“.

Na kraju zaključuje da šteta koja je nastala po Kanton Sarajevo radi svega ovoga, bit će ogromna, kako sistemska i pravna, tako i finansijska, pa bi neko za to morao odgovarati – u najmanju ruku politički, a ako ima sistema i krivično.

Foto: Facebook
Foto: Facebook