Grlić Radman i Turković o “slovenskom non-paperu”: “špekulacije” i “nepostojeći”

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se danas sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u Sarajevu nakon čega je upriličena i pres-konferencija na kojoj su komentarisali i takozvani “slovenski non-paper”.

“Vi ste vidjeli naš non-paper kojem se priključila i Slovenija. Mi isto smo čuli za taj fantomski non-paper od slovenske strane, međutim u razgovoru sa Logarom, on se čudio da postoji takav papir, što ide u prilog tome da su oni za afrimativni pristup i da nema prostora za špekulacije”, rekao je Grlić.

Dodao je da se Evropska Komisija oglasila da nije primila takav dokumet.

“I Evropska Komisija se javila i kazala da nije zaprimila takav dokument, tako da ne znam ko će se uključiti u potragu i ko je govorio o tome, ali i premijer Janša je isto opovrgnuo bilo kakve navode da postoji taj non-paper”, istakao je Grlić Radman.

Turković je takođe komentarisala non-paper te istakla kako “niko nema pravo ugrožavati nečiji integritet”.

“Ja sam uvjerena da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet pa čak i ako unutar BiH imamo s vremena na vrijeme retrogradne snage koje pokušavaju nametnuti podjelu kao legitimnu priču. Sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabiliza stanje na Zapadnom Balkanu, i neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve, rekla je Turković.

Također, Turković je dodala da joj je drago jer je sadržaj tog non-papera negiran.

“Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima i unutar same BiH sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa BiH i svih njenih građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu. Drago mi je da je sadržaj tog non-papera negiran, da je i Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH, da je to za slovenske predstavnike vlasti neupitno a samim tim potvrde su nam došle i od nadlženih ljudi u EU“, naglasila je Turković.

Kako je navela, s tim u vezi, ona bi za sada taj papir smatrala ili nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja, kako prenosi N1.