Kanton Sarajevo: Vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika, od sutra vakcinacija u staračkim domovima

Zaključno sa danas, 14. aprilom 2021. godine, u Kantonu Sarajevo je u zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, vakcinisano 5.062 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika, što predstavlja 76 posto vakcinisanih u odnosu na iskazane potrebe iz februara 2021.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio ukupno 7.286 doza vakcina protiv Covida-19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina koje su stigle kao donacija Republike Srbije, te 1.596 doza Pfizer vakcina i 3.590 doza vakcina AstraZeneca iz kontigenta COVAX mehanizma.

Preostalih 2.210 doza vakcina AstraZeneca bit će distribuirane u toku sutrašnjega dana prema mobilnim timovima za vakcinisanje u DZ Kantona Sarajevo, čime započinje vakcinacija korisnika i uposlenika staračkih domova, a prema iskazanim potrebama i utvrđenoj listi za prioritetne skupine.

Pored ovoga, jučer je Zavod zaprimio i 1.884 doza Sinovac vakcine iz donacije Republike Turske, čija distribucija još nije započela.

Uskoro se očekuje distribucija 10.000 vakcina AstraZeneca koje su donacija Republike Srbije za Kanton Sarajevo. Pošiljka vakcina stigla je 09. aprila ove godine i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako bi ista bila zaprimljena i distribuirana za proces vakcinacije.

Nakon zelenog svjetla od Agencije, započinje program masovne vakcinacije u Zetri, to jeste u Olimpijska dvorana “Juan Antonio Samaranch”, prema ranije utvrđenim prioritetima, i to za građane KS starije od 75 godina.

Kao što je ranije izvještavano, proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021.g.

Prvi prioriteti su bili zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici u javnim zdravstvenim ustanovama i institucijama, posebno oni koji se bave dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom pacijenata oboljelih od Covid-19, a prije svega osoblje koje radi na Covid odjelima.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS