Klimatske promjene: Očekuje se ‘porast’ ugljika u energetskom procvatu nakon Covida

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa veliki porast emisija CO2 iz energije ove godine, dok se svijet oporavlja od pandemije.

Ukupne emisije energije za 2021. i dalje će biti nešto niže nego 2019. godine, navode iz agencije. Ali CO2 će porasti za drugu po veličini zabilježenu godišnju količinu.

Očekuje se da će upotreba ugljena u Aziji biti ključna: IEA kaže da će povećati globalnu potražnju za 4,5%, približavajući se globalnom vrhuncu zabilježenom 2014. godine.

Međutim, obnovljiva energija također cvjeta, s zelenim izvorima koji će ove godine opskrbiti 30% električne energije.

Prazne ceste, velike ulice i aerodromi koji su obilježili globalni odgovor na koronavirus zabilježili su najveći pad potražnje za energijom od Drugog svjetskog rata.

Taj pad zabilježio je pad emisije ugljika za oko 6% u 2020. godini, jer su goriva koja su intenzivnija ugljika, poput ugljena i nafte, najteže pogođena restrikcijama.

Mnogi su se nadali da će se ove promjene u upotrebi energije održati i u oporavku od pandemije, ali ova najnovija predviđanja IEA ukazuju da to vjerovatno neće biti slučaj.

Potražnja za energijom cvjeta u svijetu u razvoju, s porastom od 3,4% predviđenim za ovu godinu – što je u suprotnosti s bogatijim ekonomijama, gdje se očekuje da će ukupna potrošnja energije i dalje biti 3% ispod 2019. godine.

U mjestima gdje potražnja za energijom raste, ugljen igra ključnu ulogu.

Ukupna globalna upotreba opala je za oko 4% u 2020. godini, ali očekuje se da će porasti za 4,5% ove godine. To se uglavnom događa u Aziji, gdje Kina prednjači i očekuje se da će ove godine predstavljati više od polovine globalnog rasta ugljena.

Ali, čak i u SAD-u i EU-u, gdje je ugljen već neko vrijeme na začelju, očekuje se porast potražnje – iako će u tim regijama i dalje vjerojatno ostati ispod nivoa iz 2019. godine.

Prema IEA, potražnja za ugljem vjerovatno će biti blizu globalnog vrhunca zabilježenog 2014. godine – a to ima implikacije na napore da se obuzdaju klimatske promjene.

Globalne emisije ugljenika ove će godine skočiti za 1,5 milijardi tona – vođene ponovnim porastom upotrebe uglja u elektroenergetskom sektoru“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Ovo je strašno upozorenje da je ekonomski oporavak od krize Covid trenutno sve samo ne održiv za našu klimu“.

Do kraja ove godine očekuje se da će upotreba nafte za vazduhoplovstvo biti 20% ispod nivoa iz 2019. godine.

Međutim, u izvještaju IEA ima nekoliko snažnih pozitivnih rezultata za obnovljive izvore energije. Vjetar, solarni i drugi održivi oblici porasli su 3% tokom 2020. godine, a u elektroenergetskom sektoru očekuje se rast od 8% ove godine.

Ukupni zeleni izvori energije osigurat će 30% proizvodnje električne energije, što je najviši nivo od početka industrijske revolucije.

Odražavajući složenost globalne energetske slike, Kina će ove godine vjerojatno predstavljati gotovo polovinu globalnog povećanja električne energije iz obnovljivih izvora.

Kao što smo vidjeli na nivou države u posljednjih 15 godina, zemlje koje uspiju smanjiti emisije su one u kojima obnovljiva energija zamjenjuje fosilnu energiju“, rekla je prof. Corinne Le Quéré sa Univerziteta Istočna Anglija, koja je studirala faktori koji podstiču države da promijene svoje elektroenergetske sisteme.

Ako se vlade širom svijeta ne krenu brzo da počnu smanjivati ​​emisije, vjerojatno ćemo se suočiti s još gorom situacijom 2022. godine“, rekao je dr. Birol iz IEA.

Samit čelnika o klimi čiji je domaćin ove sedmice američki predsjednik Joe Biden presudan je trenutak za zalaganje za jasnu i trenutnu akciju uoči COP26 u Glasgowu, piše BBC.