Perez: Fudbal bi do 2024. godine bio mrtav, Superliga je spas i dobro rješenje za sve klubove

Florentino Perez, predsjednik Superlige, u ponedjeljak kasno navečer govorio je o novoosnovanom fudbalskom takmičenju.

Prvi čovjek Real Madrida kaže da se igrači koji će nastupiti u tom takmičenju ne trebaju bojati nikakvih prijetnji UEFA i FIFA te da će moći igrati za reprezentacije svojih država.

Fudbaleri mogu biti potpuno mirni. Ne boje se niti su nas pitali o tome, barem nisu mene“, istakao je Perez tokom gostovanja na španskoj televiziji La Sexta.

UEFA je u ponedjeljak potvrdila novi format Lige prvaka koji će se primjenjivati od 2024. godine, a on dodatno ide na ruku bogatim klubovima.

Kažu da bi počeli s tim takmičenjem 2024. Ali, tada će fudbal biti mrtav. Neki klubovi su izgubili stotine miliona eura. Samo je Real Madrid tokom dvije sezone ostao bez prihoda od oko 400 miliona eura“, istaknuo je Perez.

Nagađa se da bi Superliga mogla početi u augustu 2022. ili 2023. godine.

“Što je prije moguće. Primjećujemo da je publike manje, a da prihodi od televizijskih prava padaju. Ne samo zbog pandemije. Potrebno je analizirati zašto mlade od 16 do 24 godine ne zanima fudbal. Oni imaju druge platforme za zabavu. Utakmica je puno, ali nisu kvalitetne, pa zato moramo promijeniti nešto. Utakmice Real-Manchester ili Barcelona-Milan su atraktivnije od utakmica osrednjih klubova u Ligi prvaka i zato one donose veću zaradu”, rekao je prvi čovjek Real Madrida.

Ističe da je Superliga spas i dobro rješenje za sve klubove.

“Ponudili smo format koji bi spasio fudbal. Isto je tako svojevremeno bio stvoren Kup prvaka, a onda Liga prvaka. Ne budemo li mi veliki imali novac, neće ga imati ni ostali klubovi jer mi od njih kupujemo igrače. To je poput piramide. Ostanemo li bez novca, ostat će bez njega i manji. Zato je ovo dobro rješenje za sve”, kaže Perez.

Real Madrid, Chelsea i Manchester City su izborili ove sezone polufinale Lige prvaka, zajedno s PSG-om, a Perez kaže da nema govora o njihovom izbacivanju zbog rata s UEFA, piše Sport Centar.