Komšić: Moj ‘non paper’ je digao uzbunu, Dodik je prvi progovorio ali ga niko nije shvatio ozbiljno

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je danas novi razvoj situacije u vezi sa skandaloznim dokumentom koji predviđa raspad BiH, a koji je upućen u Brisel i povezuje se sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Kako je naveo, oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo.

Prema tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto spominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom”, rekao je Komšić.

Naglasio je da ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe.

Sada kada je to buknulo u punom svjetlu, kad je obasjano svjetlima medija, svjetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju šta je ovo. Znate na šta to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas“, rekao je Komšić novinarima.

Dakle, dodao je, nisu ovo stvari od jučer i iznenada, “sve je to pripremano i Bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču”.

“Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi, cijele državne infrastrukture, je naravno opasniji nego što je to bio prije nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti. Mi više izgleda ne možemo da govorimo o nekoj umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sada se suočavamo s nečim što strašno podsjeća na period Drugog svjetskog rata. Najveća tragedija je to što se nekako dešava pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili historijska iskustva i zaboravili su Hitlera”, dodao je Komšić.

On je kazao da i njegov “non paper” koji je poslao na neke adrese napravio uzbunu.

Ne bih je iz ovog non papera Janšinog koji očito postoji, bježao od priče da malo okrakteriziramo malo i hrvatski non paper u tom kontekstu. Hrvatski non paper nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele u BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi. Radimo, lobiramo, ali kad kažete takve stavri onda vas prozovu hukačem. Kad uradite posao i odgovorite na taj non paper onda se nađu svi uvrijeđeni i povrijeđeni“, kazao je.

Na pitanje zašto se čekalo 40 dana da se u javnosti objavi da je slovenski predsjednik Borut Pahor pitao o “mirnom razlazu” Komšić je kazao da je o tome prvi progovorio Milorad Dodik ali da ga niko nije shvatio ozbiljno.

“Slovenski predsjednik je to rekao ne zalažući se za tu ideju već izražavajući zabrinutost zbog tih ideja. Dodik je izašao u NSRS to je kazao i nije spomenuo Pahora i ja vas pitam je li se iko počešao po uhu, uključujući i vas medije”, kazao je Komšić.