Novalić o nabavci vakcina: Nabavljamo 1,5 miliona vakcina kroz tri kanala koja su izvjesna

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH rekao je da FBiH pregovara kroz tri kanala za nabavku vakcina.

Prvi kanal koji je zasad otpao, rekao je Novalić, bila je nabavka američkih vakcina – Pfizer, Moderna i Johnson and Johnson.

I mi smo američki kanal zatamnili“, rekao je Novalić.

Drugi kanal je ruska vakcina Sputnik, gdje se ide u nabavku zajedno sa Kantonom Sarajevo. To je 500.000 doza vakcina, te se radi o predugovornim radnjama.

Kanton Sarajevo radi aktivnosti, a mi ćemo glavninu finasijske konstrukcije“, naveo je premijer.

Kako navodi Novalić, treći kanal jeste AstraZenec, vakcina koja se proizvodi na 42 mjesta na svijetu ali je uvijek Engleska vlasnik.

Tamo morate dobiti dozvolu engleske Vlade što smo prošli direktnom komunikacijom. Za ugovor morate dobiti dozvolu i indijskog premijera . Sljedeći korak je da odredimo veletrgovca“, kazao je.

Novalić je kazao da je četvrti kanal kineska vakcina Sinapharm.

Četvrti kanal je prema prema kineskom Sinopharmu. Od šest koraka mi smo na petom. Veletrgovca smo već odabrali i to je Hercegovinalijek. I to je 500.000“, rekao je premijer Novalić.

Sljedeći korak je potpisivanje ugovora u kojima će stajati cijena i kada vakcine stižu. Ova tri kanala su sasvim izvijesna, naglasio je.