Obilježena godišnjica tragične smrti beba iz Doma Bjelave

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju “Vlakovo”, koje su stradale u požaru u Dječijem domu “Bjelave”, čime je obilježena 14. godišnjica njihove tragične smrti.

Kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma “Bjelave”: Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

Jednako smo tužni nakon 14 godina i sjećamo se tragedije koja je potresla Kanton Sarajevo, a prvenstveno štićenike i uposlenike ove ustanove“, rekla je ministrica Prvulović.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Istakla je da su pravila ustanove usklađena su iskustvima koje smo dobili iz ove tragedije, te da se više nikada ne smije desiti ni najmanji propust kada je u pitanju sigurnost djece, saopćeno je iz Vlade KS.

Tarik Smailbegović, direktor KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo, kazao je da je ova tragedija trajna i bolna rana, te da ostaje kao opomena da je sigurnost djece na prvom mjestu, u svakom momentu.

“Uslovi u Domu su se promijenili po pitanju boravka djece, uslova za rad i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Činimo sve da našim štićenicima osiguramo što bolju budućnost, a u skladu s tim, poduzimamo i aktivnosti ka transformaciji Doma”, naveo je Smailbegović.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS