Općina okončala nabavku osam oksimetara koji će biti ustupljeni JU Dom zdravlja

Početkom aprila održana je tematska sjednica Općinskog vijeća na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija i djelovanje Općine u prevazilaženju pandemije koronavirusa. U skladu sa usvojenim zaključcima vijeća pokrenut je niz aktivnosti.

Po nalogu općinskog načelnika Srđana Mandića, okončan je postupak nabavke osam pulsnih oksimetara koji će biti ustupljeni JU Dom zdravlja KS.

Pored toga, u toku je i nabavka profesionalnog kombinovanog frižidera za čuvanje vakcina.

Općina je, za građane koji nisu u mogućnosti aplicirati elektronskim putem, omogućila da se svi zainteresovani, mogu prijaviti za vakcinaciju u svojoj mjesnoj zajednici. Stanovnici su o ovoj mogućnosti bili obaviješteni putem plakata koje je Općina izradila u saradnji sa JU Dom zdravlja.

Služba za zaštitu od požara pri DVD “Bjelave” je nastavila sa pranjem prostora i ulica oko zdravstvenih ustanova na području općine, a nastavljen je i angažman štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama za pomoć starim i bolesnim građanima za odlazak po lijekove, nabavku namirnica…

Mjesni štabovi civilne zaštite su u stalnom kontaktu sa JU Dom zdravlja Centar.

Općina Centar je ponudila određena materijalna sredstva (stoloice, klupe…) na raspolaganje JU Dom zdravlja, međutim iz navedene ustanove su istakli da trenutno nemaju potrebe za tom vrstom pomoći.

Ranije je na zahtjev JU Opća bolnica “prim. dr. Abdulah Nakaš” ovoj JU dato na korištenje jedno kombi vozilo za prevoz pacijenata i četiri bolnička kreveta, saopćeno je iz općine Centar.