Osam razloga da na fakultet idete biciklom

Albert Einstein otkrio je teoriju relativnosti dok je vozio bicikl, a Ernest Hemingway je rekao da vozeći bicikl najbolje naučite konture neke zemlje, jer se morate znojiti vozeći uz brdo i spuštajući se niz njega.

Vožnja bicikla je oduvijek odlična rekreacija, ali nije samo to. Bicikl je korisno prevozno sredstvo, pogotovo u današnje vrijeme kad svi žurimo negdje, a gužve u saobraćaju su sve veće. Evo zašto treba da ideš biciklom na posao.

1. Dobro je za tijelo

Vožnja bicikla je odlična vježba za naše tijelo. Kada voziš bicikl do posla, nisi ni svjestan/a da vježbaš, jer si fokusiran/a na odredište, ali tvoji mišići rade. Vožnja bicikla topi masne naslage, jača kosti i zglobove, poboljšava rad srca i jača imunitet. Ovo je idealan način i da uhvatiš svjež vazduh i prve jutarnje zrake sunca, prenosi ultra.ba.

2. Dobro je za duh

Biciklizam smanjuje stres, nervozu i depresiju. Povećava nivo endorfina (hormona zadovoljstva) i sagorijeva kortizol (hormon stresa). Brojne studije su pokazale koji su benefiti vježbanja na psihu, a vožnja bicikla ne zaostaje u ovim benefitima. Istraživanje je pokazalo da umjereno svakodnevno vježbanje može izoštriti pamćenje i učenje, i poboljšati funkcionsanje mozga.

3. Dobro je za planetu

Svjedoci smo sve većeg zagađenja naše planete. Najmanje što svako od nas može učiniti je ne voziti se autom na posao, ukoliko nam posao nije daleko. Zemlje koje njeguju kulturu vožnje bicikla drastično su smanjile zagađenje vazduha, jer 70% svih izduvnih gasova dolazi upravo od automobila.

4. Izbjegavanje gužve

Živimo u vremenu kada se na odredište može stići brže biciklom nego automobilom. Velike gradske saobraćajne gužve se mogu izbjeći. Nije potrebno da sjediš u autu i nerviraš se, jer možeš stići i biciklom. Još jedna velika glavobolja koju možeš izbjeći je potraga za parkingom.

5. Ušteda novca

Kada automobil zamjeniš biciklom, automatski štediš novac: za gorivo, održavanje, a možda i registraciju ukoliko otkriješ da možeš funkcionisati u potpunosti bez automobila. Održavanje bicikla traži minimalne finansije, a jedino potrebno gorivo je tvoja fizička snaga.

6. Ekonomičnije je od pješačenja

Ukoliko si pješak, znaš koliko ti vremena i snage treba da stigneš na željeni cilj. Bicikl ti štedi energiju i vrijeme. Dodatna pogodnost je i to što ne moraš ništa nositi u rukama, možeš staviti u korpu na biciklu.

7. Upoznavanje grada

Biciklom možeš da prođeš nekim drugim putevima kuda automobili ne prolaze. Vozeći bicikl možeš bolje upoznati svoj grad i uživati u prizorima koje ne bi ni primjetio/la iz auta.

8. Sigurnost

Što je više biciklista na ulici, ulica je sigurnija. Što više ljudi vozi bicikl, manje su šanse za sudare. Brzina kojom se krećemo je manja, a opreznost vozača automobila je veća kada se na putu nalaze i pješaci i biciklisti.