Zmajevi pružili žestok otpor, ali Njemačka ipak ostvarila minimalan trijumf u Bugojnu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pružila je odličnu partiju protiv velikana Njemačke u petom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu, ali izabranici selektora Ivice Obrvana u Bugojnu su poraženi sa 24:26, a bili smo veoma blizu iznenađenja.

Nakon što nismo iskoristili prvi napad na utakmici vodstva Nijemaca preko Marcela Schillera, prvi pogodak za Zmajeve postigao je Josip Perić. Njemačka je otišla na dva gola prednosti, ali uz prvu odbranu Benjamina Burića i jednu grešku gostiju naš nacionalni tim uspio je poravnati na 3:3.

Izabranici Ivice Obrvana imali su nekoliko šansi da dođu u prednost, no nisu to iskoristili, a potom je Njemačka u 18. minuti otišla ponovi na +2 (7:9).

Schiller je nastavio sjajnu igru i sa dva vezana gola u 22. minuti odveo je Nijemce na tri gola prednosti (8:11). BiH je maksimalno iskoristila igrača više, a napravila je i seriju od 4:0 i preuzela vodstvo.

Prvo je Terzić u 25. minuti pogodio sa naše polovine na prazan gol od stativu za 12:12, a potom je Ovčina na sjajnu asistenciju Karačića doveo naš tim u prednost od 13:12.

Njemačka je bila nezaustavljiva na krilima, a serijom od 3:0 ponovo su otišli na +2. Nezaustavljiv je bio Schiller, koji je postigao sedam pogodaka. Ipak, uspjeli smo se vratiti, a u posljednjoj sekundi prvog dijela utakmice Prce je pogodio za 15:15. U drugom poluvremenu smo došli do prednosti s dva vezana gola – pogađali su Vladimir Vranješ i Perić, a onda smo imali napad u 39. minuti za +2, ali smo pogriješili i uslijedila je kontra Nijemaca, koji su poravnali (18:18).

Nismo iskoristili priliku da dođemo u prednost u 49. minuti, tako da su to gosti iskoristili i otišli još jednom na dva gola “viška” (21:23). Nakon što je Benjamin Burić odbranio sedmerac Schilleru u 53. minuti, njegov brat Senjamin postigao je važan pogodak za 22:23. Nakon nove sjajne odbrane Burića, Ovćina nije iskoristio da dođemo do novog poravnanja, tako da su Nijemci ponovo otišli na dva razlike tri i po minute prije kraja (23:25).

Potom je Malinović pogodio i vratio nadu Zmajevima. Pogriješila je Njemačka dvije minute prije kraja. Pola minute prije kraja Hercegu je odbranio golman njemačke reprezentacije i propustili smo šansu za izjednačnje. Na kraju je Timo Kastening pogodio za konačnih 24:26, prenosi Sport Centar.