Po nalogu Tužilaštva BiH realizovana akcija kodnog imena “Maroko”

Na području Velike Kladuše izvršen je pretres stambenog objekta u kojem je pronađeno više od 20 ilegalnih migranata, a dvije osobe, osumnjičene za krijumčarenje ljudi, lišene su slobode.

Djelujući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijom MUP-a USK, na području Velike Kladuše lišili su slobode dvije osumnjičene osobe, te u pretresu objekata pronašli više od 20 ilegalnih migranata, među kojima ima djece i maloljetnih osoba, koji će biti predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su da su pripadnicima migrantske populacije, prilikom dolaska na područje USK, osiguravale smještaj i dalji ilegalni transport prema R Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krivično djelo –organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, kao i krivično djelo – krijumčarenje ljudi.

Postupajući tužilac informisan je o realizovanim aktivnostima, te je policijskim službenicima dao instrukcije i upute za dalje postupanje prema osumnjičenima i preduzimanje daljih istražnih radnji.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.