Počela podjela pomoći za nabavku lijekova penzionerima s najnižom penzijom

Počela je podjela novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa najnižom penzijom koji su članovi Udruženja penzionera Stari Grad.

Podjela se vrši putem mjesnih zajednica u koordinaciji i prema spiskovima Udruženja penzionera Stari Grad, a riječ je o sredstvima izdvojenim iz općinskog budžeta. Početkom ovog mjeseca, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Kasim Halak potpisali su Ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 45.000 KM za 2021. godinu. Ukupno 900 penzionera dobit će po 50 KM za lijekove.

“Bez obzira na umanjenje budžeta za ovu godinu, mi smo planirali sredstva za pomoć u nabavci lijekova našim penzionerima i ta podrška neće izostati. Nažalost, veliki broj penzionera pripada ugroženoj kategoriji stanovništa imajući u vidu visinu njihovih penzija. Iskreno se nadam da će im ova pomoć koliko-toliko značiti u ovim teškim vremenima”, izjavio je tom prilikom načelnik Hadžibajrić.

Podjelu novca vrše članovi Udruženja penzionera Stari Grad u prostorijama općinskih mjesnih zajednica ili sredstva nose na adrese onim penzionerima koji ne mogu lično doći. Tim povodom, danas je Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem posjetila mjesnu zajednicu Mošćanica i razgovarala s nekim od penzionera koji su preuzimali svoju pomoć.

Među njima je i sedamdesetogodišnja Milojka Andžić, koja živi sama, a jedina primanja su joj penzija od 255 KM.

Cijeli život sam radila u trgovini i pogledajte šta sam doživjela, penziju od koje nema šanse da preživim. Posadim povrće, sve što mogu, luk, krompir, mrkvu… Dok sam na nogama, opet je sve dobro”, kazala je Milojka, te izrazila zahvalnost na pomoći jer kako kaže njoj svaka marka dobro dođe.

Među današnjim korisnicima bio je i Mahid Agić, još jedan penzioner čija porodica živi od mininimalne penzije. Sa suprugom i teško oboljelom kćerkom teško sastavlja kraj s krajem.

Lijekovi koje kupujemo za kćerku su jako skupi. Ostane nam nešto malo za život. Preteško je“, ispričao je Agić zahvalivši se što Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić misle na sve kategorije stanovništva.

Predsjednik mjesnog odbora penzionera Mošćanica Ibrahim Gušter koordinirao je i nadzirao postupak dodjele pomoći, a istakao je da je velika je stvar u ovakvim okolnostima što je načelniku Hadžibajriću prioritet pomoć penzionerima s najnižim penzijama i građanima koji su ostali bez posla.

Mi ćemo i ove godine u četiri kvartala dijeliti pomoć našim penzionerima. Ovo je prvi kvartal i planirano je da danas 15 penzionera s našeg mjesnog područja sa minimalnim penzijama dobije pomoć. Onima koji ne budu mogli doći u mjesnu zajednicu, pomoć ćemo odnijeti na kućnu adresu“, ispričao je Ibrahim.

Pomoć penzionerima danas je podijeljena u mjesnim zajednicama Kovači, Sedrenik, Vratnik, Bistrik, Mahmutovac Mjedenica, Baščaršija, Širokača i Mošćanica, saopćeno je iz Općine Stari Grad.