Prije 126 godina u Sarajevu izvršeno probno paljenje električne rasvjete

U Sarajevu je 3. i 4. aprila 1895. godine izvršeno probno paljenje električne rasvjete.

Nakon generalne probe Sarajevo je dobilo rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim pokretanje i industrijskih pogona prije mnogih evropskih gradova Londona, Pariza, Ljubljane i 12. godina prije Zagreba.

U prvom probnom paljenju električne rasvjete u Sarajevu upaljeni su električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekinici.

Električni fenjeri su zamijenili plinske koji su se koristile od 1914. godine. Nakon probnog, pravo električno osvjetljenje uvedeno je 1. maja 1895. na Apelovoj obali zajedno s pokretanjem prvog električnog tramvaja.

U odnosu na druge zemlje, u Sarajevu veoma rano počinju pripreme za izgradnju objekata i instalacija za elektrifikaciju grada. Na području Hisete izgrađena je električna centrala sa zgradom direkcije, koja će vremenom (prema potrebama za el. energijom) biti nadograđivana. Objekat centrale završen je početkom 1895. godine.

Istovremeno sa gradnjom centrale, radilo se na postavljanju instalacija za osvjetljenje glavnih ulica i najvažnijih objekata u gradu. Tako je Sarajevo 1. maja 1895. godine dobilo električnu rasvjetu. Prva zgrada koja je dobila el. rasvjetu je zgrada Zemaljske vlade.