U Zagrebu preminula zlostavljana i teško ozlijeđena djevojčica iz Nove Gradiške

Teško povrijeđena dvoipogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške u Hrvatskoj, koja je duži period bila zlostavljana, preminula je danas u Klinici za dječije bolesti u Zagrebu.

Iz bolnice u Klaićevoj poslano je saopćenje u kojem se obavještava javnost da je dvoipogodišnja djevojčica, nažalost, preminula.

”S velikom tugom i žaljenjem moramo vas obavijestiti da je kod naše male pacijentice, uprkos svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima tima za intenzivnu njegu, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno”, napisali su.

Ljekari su se za djevojčicin život borili četiri dana, od srijede kada je primljena u bolnicu u Novoj Gradišci gdje ju je dovela majka koja je kazala da je dvogodišnjakinja pala.

S obzirom na to da je curica osim teške povrede glave, imala i modrice svuda po tijelu različite starosti, ljekari su odmah posumnjali da je u pitanju zlostavljanje, a ne slučajni pad. Tako je i otkrivena strašna priča o maltretiranju koje je trajalo pet mjeseci.

Kako saznaju hrvatski mediji, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.

Pretpostavlja se da je zlostavljanje trajalo od novembra 2020. godine do marta 2021. godine, a da je zlostavljač majka. Oba roditelja su trenutno u pritvoru gdje se utvrđuje kako je došlo do kobne povrede, a sumnja se da je i preostalo troje djece iiz istog domaćinstva bilo zlostavljano, i to mnogo duže od pokojne djevojčice koja je do nedavno bila u hraniteljskoj porodici, prenosi Index.