Puhalo: Vučić se nikada nije ogradio od Dodikovih izjava

Srđan Puhalo, sociolog iz Banja Luke, ocijenio je kako se današnjom posjetom delegacije Srbije Banjoj Luci htjelo pokazati koliko su jake veze između entiteta Republika Srpska i Srbije.

Namjera svega ovoga bila je da se potcrtaju planovi za koje nas ubjeđuju da se provode. Kao što su gradnja aerodroma u trebinju i hidrocentrale.

Srđan Puhalo je zaključio i kako je Aleksandar Vučić došao da pokaže čiji je veći prijatelj.

“Bila je ovih dana velika polemika u RS-u ko će Vučiću uručiti ključeve grada Banjaluka. Gradonačelnik Stanivuković ili neko iz SNSD-a ko je u skupštini?”, naveo je sociolog.

“Non-paper” zakuhao situaciju u državi

Puhalo je ocijenio da je tenzije u državi posebno podigla informacija o “non-paperu”. U istom se spominje raspad Bosne i Hercegovine.

“Taj razlaz je sada postao malo realnije. Riječi koje Dodik govori dugo godina. Imamo mnogo problema u BiH. I ovaj ‘non-paper’ je dobro došao da se skrene pažnja sa realnih problema.

Sa jedne strane imamo Dodika. Člana Predsjedništva koji priziva raspad države. Sa druge strane imate reakciju Bakira Izetbegovića. On kaže da će je braniti svim sredstvima. Problem je u ratnohuškačkoj retorici”, naveo je Puhalo.

Njegovo mišljenje o Vučići i Dodiku bitno se ne razlikuje. Smatra da njihovi stavovi zbunjuju javno mjenje u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

“Vučić je sav odmjeren kad govori o BiH. Ali imate njegovog ministra Vulina. On kaže da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi. Kome sad vjerovati? Vučiću ili Vulinu? Dodik se odavno zalaže za raspad države. Nju barem deklarativno poštuje Vučić. Ali se on nikada nije ogradio od Dodikovih izjava.

Oni proste iz ovakvih situacija izvlače benefite. Vučić kao patriota koji brine o svim Srbima na Balkanu. A Dodik mu se priklanja”, rekao je Puhalo.