SIPA/ Uhapšena još jedna osoba u sklopu istrage stradanja Dženana Memića

U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u predmetu stradanja Dženana Memića, po nalogu Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese na području Općine Ilidža.

U okviru aktivnosti, jedna osoba je uhapšena, saopćilo je tužilaštvo BiH.

“Istraga u ovom predmetu je proširena i intezivno se nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu.”, naveli su iz Tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je jedan od policajaca koji je radio na ovom slučaju. Isti se spominjao u izvještaju ad hoc tijela Skupštine KS.

Prema dosadašnjim navodima prilikom uzimanja izjave od Alise Mutap, ispitujući je kao jedinog svjedoka događaja u dva navrata na sasvim različit način opisao je njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom pravcu.

Jedinica za profesionalne standarde MUP-a KS provodila je istragu protiv njega, ali nije sankcionisan jer je ocijenjeno da nije bilo dovoljno dokaza.

Iz Tužilaštva su ranije najavili proširivanje istrage u odnosu na još najmanje dvije osobe, a odranije se u pritvoru zbog sumnje u organizirani kriminal u vezi sa prikrivanjem dokaza u vezi sa ovim slučaje nalaze Hasan Dupovac, nekadašnji šef odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, i Zijad Mutap, otac Alise Mutap.