Slučaj “Respiratori”: Ponude koje su dolazile u ured premijera slale se Zavodu za javno zdravstvo

Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju “Respiratori”, a kao svjedok ispitana je Bahra Džaka koja od 2007. godine radi u Uredu premijera Vlade FBiH.

Džaka je od Suda BiH zatražila mjere zaštite odnosno da joj se ne objavljuju ime, prezime i fotografija, ali sudsko vijeće ocijenilo je da za taj zahtjev ne postoje opravdani razlozi.

Advokatica prvooptuženog premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović obratila se sudskom vijeću navodeći da su dokazi koje će Tužilaštvo BiH izvoditi nezakonito pribavljeni.

U optužnici nisu pobrojani ovi dokazi u okviru pretresa oduzetih predmeta i nikada sadržaj koji je prebačen na USB stik nije dostavljen odbrani. Čak ni u analizi materijala koji je sačinila SIPA-e nema tih dokaza. Ulažem prigovor zakonitosti“, kazala je Vidović između ostalog.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da su svi pretresi izvršeni po naredbi Suda BiH u šta spada i pretres pokretnih stvari u koji su uključeni i mobilni telefoni.

Rezultati pretresanja se nalaze na USB stiku ili DVD-u. Na zapisnicima koji su dostavljeni naveden je i popis, a same fotografije ili skrinšotovi su instrument da bi se pokazao rezultat pretresa“, kazao je Hukeljić tvrdeći da ne postoji nijedan dokaz koji nije dat odbrani i da imaju uvid u spis.

Vidović je ponovila stav u ime svih odbrana da dokazi o kojima govori Tužilaštvo BiH nisu dostavljeni odbrani.

Nikada nikakav USB ili CD nismo dobili. Niko od nas nije dobio rezultate tog pretresa“, kazala je Vidović.

Advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović kazala je da “nema izvora odakle fotografije potiču”.

Nemamo uopšte dokaz o tome kada, ko, kako i koji inspektor je sačinio te dokaze i o tome napravio službenu zabilješku“, kazala je.

Tužilac Džermin Pašić istakao je kako je izvršen popis prilikom oduzimanja te da zapisnici u svom sadržaju imaju naveden broj uređaja i da je odbrana mogla “izvršiti forenzničku sliku”.

Sutkinja Džemila Begović kazala je da Sud ne može ni prihvatiti ni odbiti prigovor odbrane, te da će naknadno odlučiti o dokazima.

Svjedokinja Džaka povrdila je da pri Uredu premijera radi poslove vezane za svu poštu koja dolazi u ured premijera, organizira sve sastanke premijera, kao i pripremu dokumenata te da je stručni saradnik.

Na pitanje ko joj je direktno nadređeni kazala je da je to po sistematizaciji sekretar Vlade, a pri Uredu premijer i direktor Ureda premijera.

Džaka je kazala da ona i još jedna kolegica imaju pristup službenom mailu ureda premijera i da sva pristigla pošta se šalje na pisarnicu i signira je direktor Ureda.

Na pitanje ko je bio direktor Ureda prije godinu dana Džaka je kazala Hasan Ganibegović, ali da ga više ne viđa.

Tužilac Hukeljić je pitao svjedokinju šta je radila sa ponudama koje su dolazile kada je riječ o nabavci medicinske opreme na šta je odgovorila da ih je prosljeđivala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Džaka je potvrdila da je 25. marta održan sastanak u uredu premijera Novalića sa direktorom Zavoda za javno zdravstvo Davorom Peharom, ministricom finansija Jelkom Milićević, direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom.

Svjedokinji je predočen i e-mail od 21. marta 2020. godine koji je poslao Zavod za javno zdravstvo a riječ je o Planu potreba medicinske opreme i medicinskih sredstva za zdravstvene ustanove. Sjetila se da je to bio Plan sa tabelama i da ga je proslijedila Ganibegoviću.

Tužilac je svjedokinju pitao da li poznaje Fikreta Hodžića i kada je prvi put čula za njega.

“Mislim da je bio 31. mart, da je zvao na telefon da pita jesam li dobila e-mail”, kazala je.

Potvrdila je da je riječ o e-mailu koji je premijer Fadil Novalić sa privatnog maila uputio na zvanični e-mail Ureda premijera i da se radilo o ponudi za medicinsku/zaštitnu opremu te da je taj mail proslijedila Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nije mogla sa sigurnošću potvrditi da li je ta ponuda išla i na pisarnicu i direktoru Ureda.

Potvrdila je da je sa Hodžićem razgovarala telefonom nekoliko puta kao i putem vibera.

Na pitanje da li je informirala premijera o tim razgovorima, svjedokinja je kazala kada je imala priliku da je informirala premijera.

Ona je kazala da nije bilo direktnog naloga premijera za komunikaciju s Hodžićem, ali je tužilac podsjetio na iskaz iz avgusta 2020. godine kada je kazala da je “po nalogu premijera komunicirala sa Hodžićem.”

Isto tako je istakla da joj nije poznato da su premijer i Hodžić imali direktnu komunikaciju. Potvrdila je da je Hodžić osim ponude za respiratore poslao i ponudu za zaštitnu opremu.

Hodžić je 1. aprila 2020. godine na e-mail Ureda premijera poslao mail u kojem je naveo nekoliko činjenica o invazivnim (510S) i neinvazivnim respiratorima (3000 D) i određenim specifikacijama.

Džaka je kazala da je ona zamolila Hodžića da pošalje informaciju više jer nije znala šta su jedni, a šta drugi respiratori te da je zanimala informacija o tome šta se pokušava nabaviti.

Na pitanje da li zna koji je tip respiratora bio u ponudi koju je Hodžić poslao svjedokinja je kazala da ne zna.

Istog dana 1. aprila 2020. godine Džaka premijeru Novaliću šalje poruku na viber.

“Fikret javlja da može čuvati do 12 sati 400 invazivnih i 400 neinvaznivnih”, što je svjedokinja i potvrdila.

U opisu mu je stavila ponudu za respirator 3000 D.

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović prigovorila je navodeći da dokazi koji se izvode nisu navedeni uz optužnicu. Pridružio se i advokat Kadrija Kolić koji zastupa Solaka ističući da je i tužilac uz dokaze koje je dostavio odbrani 31.03. naveo da “nisu sastavni dio analize SIPA-e”.

Tužilac Pašić je naveo da je odbrani poznato da je 99 posto dokaza obuhvaćeno analizom SIPA-e.

Svjedokinja je nastavila sa iskazom te je povrdila da je Hodžić obavješavao o nastalim promjenama te da je istog dana 1. aprila obavijestio da respirator 3000 D više nije u opciji te joj je poslao dva dokumenta za druga dva respiratora.

Na pitanje da li je i te ponude printala i davala premijeru kazala je da se ne sjeća.

Dodala je da je te specifikacije slala svojoj prijateljici doktorici Aidi Čorbeg kao i da je poslala e-mail Vildani koja je tada bila sekretarica generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Taj e-mail je i prikazan, a Džaka je tvrdila da je samoinicijativno poslala e-mail sa službene e-mail adrese Ureda premijera.

No, tužilac Hukeljić je ponovo svjedokinju podsjetio na iskaz iz avgusta 2020. kada je rekla: “Koliko se mogu sjetiti ja sam dana 01.04.2020. nakon objavještenja Fikreta Hodžića o promjeni po nalogu premijera proslijedila u kabinet generalne direktorice”.

Istakla je da ipak ostaje pri tome da je to samoinicijativno uradila, te da joj je Vildana rekla kako taj e-mail nikada direktorica Izetbegović nije ni vidjela.

Sudija Džemila Begović pitala je svjedokinju da li može bez saglasnosti premijera komunicirati i slati e-mailove na šta je kazala da to nije uobičajena praksa ali da je tad tako uradila.

Sudija Begović je odlučila da se okonča ispitivanje svjedokinje te da se nastavi 7. aprila, a od Tužilaštva BiH zatražila da dostavi pisani dokaz da su odbrani dostavljeni dokazi iz optužnice i da li su korišteni dokazi zaista navedeni uz optužnicu što odbrana prigovara od samog početka.

“Ukoliko se pokaže da ste sve kako tvrdite dostavili, a pokaže se suprotnim onda se zna kako će sudsko vijeće odlučiti. Ima li, nema li dokaza jasno i argumentovano predočite činjenično sudu”, kazala je Begović.

Nastavak suđenja je 7. aprila.