Španija se nada turistima, dok EU glasa o digitalnim pasošima

Španija se nada da će se otvoriti prekomorskim putnicima od juna, dok planovi za digitalni certifikat za cijelu EU idu pred Evropski parlament.

Ministar turizma Fernando Valdés rekao je da će se pilot test održati u maju kako bi Španija bila spremna da primi putnike narednog mjeseca.

EU je radila na digitalnoj propusnici na vrijeme za ljetne praznike.

Obuhvatio bi sve koji su ili cijepljeni protiv Covida, imaju negativan test ili su se nedavno oporavili.

Nekoliko je zemalja već počelo koristiti digitalne ili papirne propusnice kako bi olakšalo lokalno zaključavanje.

Valdés je rekao na turističkoj konferenciji u Meksiku da će njegova zemlja “biti spremna u junu da svim putnicima širom svijeta kaže da nas možete posjetiti”.

Međutim, bilo koja šema otvaranja za neeuropski turizam ovisila bi o digitalnom zelenom certifikatu EU-a, a gospodin Valdés rekao je da to nije čarobni štapić.

U raspravi uoči glasanja u srijedu u parlamentu EU, povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders upozorio je na mogućnost “fragmentacije širom Europe” ako se ne može postići sporazum o zajedničkom prolazu.

Ključ evropskog digitalnog certifikata je QR kod – mašinski čitljiv grafički kod koji se sastoji od crno-bijelih kvadrata – koji sadrži lične podatke, a Komisija EU kaže da će biti siguran i siguran. Surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kako bi osigurao da je certifikat priznat i izvan Evrope.

27 država članica također želi uključiti zemlje koje nisu članice EU, poput Norveške, Islanda i Švicarske, a zvaničnici su ranije ove sedmice rekli da bi vakcinisani putnici iz SAD-a mogli ovog ljeta posjetiti i Europu.

Međutim, Europska komisija je rekla da po tom pitanju “nije bilo kontakata” s Velikom Britanijom. Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je u srijedu da će turisti u Engleskoj moći koristiti mobilnu aplikaciju Nacionalne zdravstvene službe kako bi pokazali da su imali test ili vakcinu.

Radim na međunarodnoj razini s partnerima širom svijeta kako bih osigurao da taj sistem može biti međunarodno priznat, jer je to put naprijed“, rekao je za Sky News, pozivajući se na SAD, Kanadu i druge članove G7 grupe industrijaliziranih zemalja.

Brojne su zemlje već počele otkrivati ​​vlastite sisteme pasoša.

U Danskoj se aplikacija Coronapas koristi kako bi se kupcima koji su cijepljeni ili izliječili od infekcije omogućilo ulazak u barove, restorane i muzeje.

Slična šema u Izraelu, koji ima jedan od najviših nivoa cijepljenja na svijetu, omogućava korisnicima pristup hotelima, teretanama i pozorištima.

“Zelena propusnica” takođe je stvorila mogućnosti putovanja za izraelske građane, nakon dogovora s Grčkom i Kiprom, prenosi BBC.