Svečana promocija 25. klase vojnika u Centru za osnovnu obuku

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, danas je upriličena svečana ceremonija povodom prijema 25. klase kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu vojnika.

Polaganjem svečane zakletve 180 pripadnika od kojih su 22 žene, pokazali su spremnost da se pridruže ispunjavanju misije i zadataka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji su prisustvovali zamjenik komandanta Komande za podršku za resurse brigadir Mrković, načelnik štaba Komande za obuku i doktrinu brigadir Petrušić, član komisije za prijem u OS BiH brigadir Bradić.

Foto: OS BiH
Foto: OS BiH

Na samom početku ceremonije obratio se komandant COO pukovnik Alem Kaplan, koji je kandidatima poručio da iz Centra za osnovnu obuku odlaze sa uspješno usvojenim osnovnim vojničkim znanjima, vještinama i standardima koji su potrebni da časno služe u svojim budućim komandama i jedinicama, čestitao im je na budućem zvanju i dodao da časno nose uniformu OS BiH i kvalitetno izvršavaju buduće zadatke.

Komandant Kaplan se ovom prilikom zahvalio vojnim i civilnim licima Centra za osnovnu obuku, a posebno komandirima desetina, vodova i četa koji su imali odgovoran zadatak da obuče kandidate osnovnim vojnim vještinama i čestitao im na pokazanom profesionalizmu i uspješno izvršenim zadacima obuke.

Kandidatima i prisutnim gostima obratio se i načelnik štaba Komande za obuku i doktrinu brigadir Petrušić koji je u ime Komande za obuku i doktrinu pozdravio sve prisutne te istakao da su kandidati ovom obukom samo započeli proces obučavnja za vojni poziv, a kroz rad u jedinicama će nastaviti obučavanje za svoj poziv.

Foto: OS BiH
Foto: OS BiH

Brigadir je dodao da mu je drago što među kandidatima vidi i 22 pripadnice, što dokazuje da ravnoprvno zauzimaju mjesto u OS BiH, te je svima zaželio ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i ispješnu vojnu karijeru.

Veliki trud i zalaganje pokazali su svi kandidati na obuci a najbolje rezultate tokom obuke 25. klase vojnika postigli su: Đukić Ratko, Šandal Irma i Ćorić Grgur, koji su ovom prilikom i pohvaljeni.