Dan Općine Stari Grad bit će svečano obilježen značajnim događajima

Drugi maj predstavlja jedan od najznačajnijh datuma u historiji Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Tog datuma, 1992. godine vodile su se presudne bitke za odbranu Starog Grada i Sarajeva. Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 21. maja, 2001. godine, jednoglasno je usvojena Odluka da će se 02. maj obilježavati kao Dan Općine Stari Grad.

Povodom Dana Općine Stari Grad, 02. maja, u skladu sa higijensko-epidemiološkom situacijom i mjerama koje su na snazi, bit će organizovano nekoliko značajnih događaja.

Obilazak mezara sarajevskih velikama

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirzom Batalovićem u nedjelju, 02. maja u 09:00 sati posjetit će mezar Isa bega Ishakovića u Carevoj džamiji, čime počinje obilježavanje 02. maja, Dana Općine Stari Grad. Delegacija će se potom uputiti prema Begovoj džamiji, gdje je u 09:30 planirana posjeta Gazi Husrev-begovom turbetu. U 10:00 sati predstavnici Općine će odati počast na Šehidskom mezarju Kovači, na centralnom spomen-obilježju, kao i mezaru Prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Svečano otvaranje Vrtića “Bulbuli” na Bistriku

Obilježavanje najsvečanijeg Dana Općine Stari Grad nastavlja se u 12:00 sati, u ulici Hulusina 10, otvaranjem obnovljenog Vrtića „Bulbuli“. Vrtić “Bulbuli” potpuno je devastiran tokom agresije na našu zemlju, a njegova rekonstrukcija počela je u augustu prošle godine. Obnovljeni objekat ima površinu skoro 400m2 koji će Javnoj ustanovi ”Djeca Sarajeva” omogućiti prijem još 80 djece. Vraćanjem u rad ovog vrtića, lijeva obala Miljacke, prvi put nakon agresije, dobit će javni vrtić. Projekat u iznosu od 964.000 KM zajednički su realizovali Općina Stari Grad i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Pored visoke općinske delegacije, predvođene općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, svečanom otvaranju će prisustvovati i Naida Hota-Muminović ministrica za odgoj i obrazovanje KS i Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva.

Karate kup “Baščaršija Sarajevo 2021”

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić će u 14:00 sati, u Sportskoj dvorani OŠ „Edhem Mulabdić, u ulici Konak 1 otvoriti Karate kup „Baščaršija Sarajevo 2021“. Turnir treću godinu zaredom organizuje Karate klub „Baščaršija“ iz Starog Grada. Zbog uslova pandemije korona virusa, ovogodišnji turnir će se održati u puno manjem obimu nego prethodna dva. U takmičenju učestvuju kadeti, juniori i seniori (kate i borbe, pojedinačno i ekipno). Dječije kategorije su izostavljene kako bi se izbjegla veća koncentracija osoba, publike na turniru neće biti, saopćeno je iz Općine Stari Grad.