U općini Stari Grad održana projekcija filma “Hana” o vršnjačkom nasilju među djecom

U organizaciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport u Velikoj sali Općine Stari Grad održana je projekcija igranog filma “Hana” koji govori o školarcima koji su svakodnevno izloženi nasilju, raznim pritiscima i psihičkim problemima koji utiču na njihov razvoj i život.

Projekciji filma, koji je dio projekta “Mentalno zdravlje u kadru” Udruženja “Menssana” prisustvovali su članovi Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Kako su kazali iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport, cilj prikazivanja ovog filma je ukazivanje na važnosti pričanja bez straha i srama o problemima današnjice, o maloljetničkoj delinkvenciji, nasilju među vršnjacima, depresiji, samopovređivanju mladih.

Srednja škola, odrastanje, promjene, prilagođavanje… Ponekad zaboravimo, vjerovatno nesvjesno, koliko nam je svima taj period života bio izazovan. Ismijavanje, zadirkivanje, uvrede i fizički sukobi postali su svakodnevnica školskih učenika i učenica. Nema tu ničeg sramnog niti herojskog da bi to sve zadržali za sebe. Sve te pojave treba prijaviti, o njima pričati i treba ih aktuelizirati. Djeci treba pokazati da izlaz postoji. Postoji rješenje za svaki problem”, kazala je u uvodnom dijelu Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine.

Ideja Udruženja “Menssana” bila je da kroz kratki igrani film približi ideju o traženju pomoći i ukaže da postoje alternative i prije eskalacije problema, koji su to dostupni servisi podrške u adolescentskoj krizi i koliko je važno na vrijeme potražiti pomoć, izjavila je Tihana Majstorović, psihoterapeutica Udruženja, koja kaže da trenutno imaju oko 60-ak aktivnih članova koji svakodnevno dolaze u Centar.

Film distribuiran u sve osnovne i srednje škole u KS

Kratki igrani film Hana, autorice Ornele Čolić, snimljen je prošle godine i govori o školskoj djeci koja su svakodnevno izložena i prolaze kroz nasilje i razne pritiske, te psihička stanja koja utiču na njihov razvoj, učenje i sam život. Autorica filma istakla je da je film nastao jer se ukazala potreba da se više pažnje posveti ovim problemima, progovori o maloljetničkoj delinkvenciji, nasilju među vršnjacima, depresiji, samopovređivanju mladih. Također je podsjetila da je i premazvaničnim podacima zabilježen val samopovređivanja kod djece.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

“Nadam se da smo svjesni koliko je bitno da od što ranije dobi djeci posvetimo što veću pažnju da ne bi neki “mali” problemi postali veliki. Hana je djevojka koju glumi Amina Bašić koja je prošla sve to, znači to se dešava mladim ljudima. Ona je jedna mlada dama koja je prošla i kroz vršnjačko nasilje i kroz depresije i sve ono što smo i mi prolazili kad smo bili mladi. S tim da oni imaju i internet, neko globalno selo u kojem se ni mi najbolje ne snalazimo, a kamoli mladi”, kazala je Čolić.

Merima Bečarević, predsjednica upravnog odbora Vijeća roditlja Kantona Sarajevo, kazala je da se zahvaljuje Općini Stari Grad i načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću koji su inicirali projekciju ovog filma za članove Vijeća roditelja KS.

“Mi smo zaista sretni sto smo danas ovdje. Prije svega, mi kao roditelji veoma smo zadovoljni da se govori o temama koje se možda kroz školu i školske aktivnosti ne odrade. Nažalost, veoma često čujemo o zlostavljanju, nasilju, posebno na društvenim mrežama. Mi ćemo sve učiniti da bi zaštitili mentalno zdravlje naše djece“, istakla je Merima.

Projekt i snimanje filma podržali su Ministartsvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture KS, UNICEF, Općina Stari Grad Sarajevo, Institut za razvoj mladih KULT i Asocijacija MAUBiH. Film “Hana” distribuiran je u sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, saopćili su iz Općine Stari Grad.