U Ukrajini počine borba za vakcine kompanije AstraZeneca

Utjecajni američki poslovni portal Bloomberg piše da je počela borba zemalja za vakcine protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca, a koje ne žele koristiti zapadne države. Ukazali su da u ta borba počinje u Ukrajini.

Ukrajinska vlada je poručila da mjesecima pregovara sa Evropskom unijom da bi osigurala vakcine. Nakon što je Danska u potpunosti zabranila upotrebu AstraZenecinih vakcina, Češka, Latvija i Litvanija su se uključile u utrku za ove vakcine.

Bloomberg je istočnu Evropu opisao kao globalno žarište koronavirusa u posljednjih nekoliko sedmica, te da su joj zbog toga očajnički potrebne vakcine. Napomenuli su da je Ukrajina među evropskim državama u kojima je imunizacija najsporija, a što za posljedicu ima da stanovništvo manje brine o eventualnom nastanku krvnih ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenecinom vakcinom i da prihvati korištenje ove vakcine.

“Niko neće odbiti ovu vakcinu. Koristi od svih odobrenih vakcina su mnogo veće od rizika”, izjavio je ukrajinski ministar zdravstva Maksim Stepanov.

Ukrajina je potpisala ugovore za nabavku 32 miliona doza vakcina, a do sada joj je isporučeno samo milion, i to AstraZenecinih vakcina i onih koje proizvodi kineska kompanija Sinovac. Značajan uzrok problema je u tome što je Indija privremeno onemogućila izvoz AstraZenecinih vakcina zbog znatnog povećanja broja zaraženih u ovoj državi.

Od 42 miliona Ukrajinaca, vakcinisano je njih 433.000.

Ova zemlja je odbila koristiti rusku vakcinu Sputnjik V zbog tenzija sa Rusijom, dok je Mađarska nabavila veliki broj ovih vakcina. U međuvremenu epidemiološka situacija u Ukrajini je sve teža.

Prema riječima ministra Stepanova, zapadnoevropske države još nisu ponudile prodati “neželjene” AstraZenecine vakcine.

“Svaka od njih se isključivo brine o svojim građanima”, dodao je.

Ali, problemima se ne nazire kraj. Prošlomjesečnim istraživanjem je utvrđeno da se polovina od ukupnog stanovništva Ukrajine želi vakcinisati, a više od dvije trećine bi odbilo AstraZenecinu vakcinu. To je slučaj uprkos tome što je ova vakcina do sada izazvala nuspojave kod 0,25 posto Ukrajinaca. Nadalje, više od dvije petine građana ne zna kako se prijaviti za imunizaciju.

No, Stepanov uvjerava da je glavni problem u nedostatku vakcina, a ne dileme ljudi o njihovoj sigurnosti. Ukrajina je u pregovorima za nabavku još 16 miliona doza koje želi iskoristiti do kraja ove godine.

Brzina vakcinacije će biti ključna jer su bolnički kapaciteti sve popunjeniji.