Veterinarski fakultet UNSA još bez reagenasa za sekvencioniranje virusa

Posljednje sekvenciranje novog soja B117 (britanski soj) koronavirusa na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu izvršeno je u mjesecu februaru nakon čega je zatražena pomoć od svih nivoa vlasti za nabavku dijagnostikuma, ali sluha nije bilo ni od jednog nivoa vlasti.

Iako ima sve uslove i vrhunske laboratorije i stručnjake Veterinarski fakutet UNSA trenutno ne radi sekvenciranje i u iščekivanju je reagenasa i hemikalija koje bi im trebao obezbijediti UNDP početkom maja.

Profesor Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta potvrdio je da su spremni odmah nastaviti sekvencioniranje virusa čije uzorke čuvaju na -80 stepeni Celzija čim dobiju potrebni materijal.

Odmah ćemo pristupiti sekvencioniranju kao što smo uradili sa britanskim i češkim sojem i znat ćemo šta dalje i koje preporuke dati“, kazao je Goletić za TVSA.

Govoreći o situaciji u Indiji čije slike stotine hiljada oboljelih od koronavirusa i kolapsa zdravstvenog sistema i velikog broja umrlih obilaze svijet, profesor Goletić navodi da je virus evoluirao u Indiji jer ima veliki potencijal stanovništva kojih je više od milijardu i tri stotine miliona.

Također epidemiološke mjere bile su niskog intenziteta ili ih skoro nije bilo. Posljedica je da je virus imao priiku da se razmaše punom jačinom dovodeći do velikog broja ljudi i potrajat će još neko vrijeme“, kazao je Goletić.

On je dodao da je opravdana zabrinutost stanovništva u BiH, ali uz strogo pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera i svih drugih naredbi i preporuka može se izbjeći kritična situacija.