Vučić o medijskim navodima o prekrajanju granica: Nemam pojma šta je prijedlog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom kako nije vidio nikakvu inicijativu i da nije spreman da nešto osuđuje ili hvali što nije vidio, komentarišući “slovenski non-paper”.

“Iznenađen sam licemjerjem beogradske čaršije koja je napala da pojma nema o čemu se radi. Ja pojma nemam o čemu se radi, pa otkud vi znate pa ste uspjeli da sve napadate? Pojma nemate o čemu je riječ, nemate pojma da li je to istina ili nije, ni da li postoji nešto ili ne. Ja ne znam. Je li vi stvarno vjerujete da vi znate ako ja ne znam?”, upitao je Vučić.

“Rekao sam ovo ne da bih nekoga osudio, već da pokažemo koliko je značajno izražen autošovinizam kod Srba, kod dijela srpske elite, kvaziintelektualne, koja misli da svaki put kada bi bilo ko pomislio da Srbi treba nešto da dobiju makar i da to ne postoji, da tom treba odrubiti glavu. Tri primjera ću vam dati: niko od vas nije skočio da kaže nijednu riječ a svakoga dana granice nama mijenjaju, komadaju Srbiju, i hvale se time i kažu da je to normalno. Vama je moralna vertikala evropski Parlament koji je uputio zvaničan zahtjev, ne Srbiji, ali i Srbiji naravno, već i pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da obavezno priznaju i kritikuju ih zbog toga i onda vi dođete sa Ursulom da nam objašnjavate kako mi treba da prihvatimo komadanje naše teritorije jer je to demokratksa i divna vrijednost za nas, a kad neko od nas kaže ili pomisli da razgovaramo o sveukupnim odnosima na Balkanu, ‘ej đubre jedno, oni bi nešto da pomjeraju, ne smiju, samo Srbija treba da se komada’”, komentarisao je Vučić.

“Od nas postoje oni koji su bili najveći marksisti a nisu ni marksizam dobro naučili, najveći komunisti, tada su ušli u šinjel tih podrepaša, onima koji odlučuju o svjetskom poretku i kojima morate da služite pod svaku cijenu. Neću da služim nikome, nemam pojma šta je prijedlog, niti hoću da ga osuđujem niti hvalim kad ne znam o čemu se radi”, dodao je.

Istakao je predsjednik Srbije da ta zemlja poštuje integritet naše zemlje.

“Mi poštujemo integritet BiH, suverenitet poštujemo i tamo gdje postoji institucionalni suverenitet BiH i tamo gdje postoji institucionalni suverenitet entiteta i tu poštujemo, ali nikada nismo dijelili integritet BiH. Nas interesuje ekonomski razvoj, napredak, da pomognemo našem, ali i drugim narodima, ali ne razumijem zašto su neke teme dozvoljene, zašto niko u beogradskoj čaršiji ne podigne veliku buku o tome što se se svakog dana nudi ‘velika Albanija’; to je uobičajeno.

Ako ako Mile (Dodik) misli drugačije šta treba da kažem neću da te slušam ili ne želim da razumijem, neću da razumijem nijednu od tvojih primjedbi? Je li to moguće ljudi, jesmo li u tu fazu došli? Saslušat ću svaki put Mileta, reći šta mislim i upravu je Mile – sa velikim oprezom gledam, sa velikim strahom, zato što znam kolika je cijena mira i koliko nam je važna stabilnost i kako nam napreduje ekonomija.

Da li ću da ga saslušam, saslušat ću ga. Tri godine se nismo usaglasili, ali to ne znači da ne radimo zajedno po svim ostalim pitanjima i da Srbija i RS nisu u najboljim odnosima – u najboljim smo odnosima, ali ne mora da znači da smo u svemu usaglašeni”, istakao je.

Vučić je dodao i da zna da će Dodik njega saslušati i da član Predsjedništva BiH “zna da je Vučićeva oabveza kada hoće da mu kaže da je njegova obaveza da ga sasluša”.

Ponovio je kako ne zna šta je neko predložio, niti se zna je li to postoji te upitao šta se čekalo 45 dana nakon tog saznanja.