Omega
Foto: Ilustracija

Žele podijeliti BiH, objavljeni prijedlog HDZ-a Izbornog zakona neprihvatljiv

Ako je suditi prema dokumentu koji je objavio Democratization Policy Council HDZ je u pregovore oko izmjena Izbornog zakona ušao sa dokumentom koji BiH definitivno vodi u trojnu podjelu.

Prema tom prijedlogu u BiH bi se formirale tri izborne jedinice iz kojih bi se birao po jedan član Predsjedništva BiH.

Pojednostavljeno, iz RS-a bi se birao srpski čan, dok bi se u FBiH formirale hrvatska i bošnjačka izborna jedinica kako se jedni drugima ne bi miješali u izbor članova Predsjedništva.

Osnov bi bilo nacionalno izjašnjavanje na popisu 2013. godine. HDZ je ponudio dva modela, terirorijalni i neteritorijalni.

Prema prvom izborne jedinice bi se formirale grupisanjem kantona sa većinskim narodom dok bi građani iz mješovitih kantona birali jednu od dvije izborne jedinice.

Drugi predviđa glasanje po nacionalnom izjašnjavanju. Svi Hrvati bi glasali za hrvatskog člana, svi Bošnjaci za bošnjačkog, dok bi se Srbi i ostali u FBiH opredijelili gdje bi da glasaju.

Iz izvora bliskih Predsjedništvu SDA dobijena je potvrda da je ova stranka dobila sličan prijedlog ali se odbila izjašnjavati o njemu dok se ne formira ili ne popuni Vlada FBiH.

“Koliko ja znam stav SDA je da se napravi balans između građanskog i etničkog modela. Ubijeđen sam da je ovo radikalni zahtjev HDZ-a u koji ni sami ne vjeruju, jer ne ugrađuje univerzalne vrijednosti demokratskog svijeta. Za takav dokument ja nikada ne bih glasao”, istakao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Među prvim je reagovao potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović koji je na društvenim mrežama objavio dokumente. Prema njegovom mišljenju iz dokumenta je vidljiva namjera HDZ-a da isposluje izmjenu Izbornog zakona bez promjene Ustava BiH, što se i navodi u njihovom dokumentu.

“Iz ovog dokumenta je jasno kako se moraju zaustaviti svi stranački pregovori SDA, HDZ-a i SNSD-a mimo institucija BiH. Pitanje Izbornog zakona hitno treba vratiti u Parlament BiH kako bi se konačno osujetile opasne namjere onih koji bi i dalje BiH dijelili po etničkim principima. Ovo im neće proći bez obzira koliko sjedili na nekim neformalnim sastancima kojima kumuju i predstavnici međunarodne zajednice”, rekao je Mijatović.

Potpredsjednik SDP-a je javno pitao šefa Delegacije EU Johanna Sattlera da li su ovo evropski principi.

Svojim prijedlogom HDZ želi eliminirati i mogućnost izbora Hrvata u Dom naroda u kantonima gdje ih nema najmanje 5 posto.

“Imajući u vidu kako klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH imaju po 17 izaslanika, slijedi da svaki izaslanik proporcionalno predstavlja 5,88 posto ukupnog udjela tog naroda u Federaciji BiH”, obrazloženo je u HDZ-ovom prijedlogu.

Opcionalno HDZ bi pristao da svi kantoni koji nemaju 5 posto predstavnika nekog od naroda zajednički u Dom naroda izaberu jednog od 17 zastupnika.

Za predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića prijedlozi HDZ-a su neprihvatljivi jer predstavljaju trajnu podjelu BiH.

“Evropske institucije kao i naši američki saveznici jasno su se o tome odredili i insistiraju na sprovedbi međunarodnih presuda koje garantiraju jednaku vrijednost glasa i mogućnost da se svaki građanin može kandidirati. A jedan od modela da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentu BiH svakako je na tragu rješenja. Dodatni problem trenutno je što je glavna bošnjačka stranka limitirana vlastitim aferama i razbijači BiH igraju bijelim figurama. Treba javno stati u odbranu interesa ove zemlje i tražiti istinska evropska rješenja u kojima građani imaju jednaka prava i pri glasanju i pri kandidovanju”, istakao je Šepić.

Sada je mnogo toga na SDA čiji lider je javno rekao da je neprihvatljivo sve što ne uključuje implementaciju presuda Evropskog suda u Strazburu.

Patria saznaje da je SDA predložila da se izmjene Izbornog zakona rade na tragu aprilskog paketa uz uslov da Dom naroda FBiH bude sveden isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.