Željko Komšić primio u posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johannu Strömquist

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić primio je danas u radnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johannu Strömquist.

Ambasadorica Strömquist članu Predsjedništva BiH uručila je, u ime premijera Kraljevine Švedske Stefana Löfvena, poziv za učešće na Međunarodnom forumu posvećenom sjećanju na Holokaust i borbu protiv antisemitizma, koji će biti održan u Malmeu 13. i 14. oktobra 2021. godine.

Cilj ovog međunarodnog foruma je da se prisjetimo stradanja tokom Drugog svjetskog rata i zločina počinjenih nad Jevrejima, oda počast žrtvama, da nikada ne zaboravimo i da se nikada ne ponovi, te da se snažno borimo protiv antisemitizma, širenja dezinformacija i teorija zavjere.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zahvalio je ambasadorici Strömquist na pozivu u ime svih članova Predsjedništva BiH.

“Možete da računate na naše prisustvo ovom forumu, jer su sjećanje na Holokaust i borba protiv antisemitizma veoma važne teme. Antisemitizam jača svugdje u svijetu i potrebno je blagovremeno djelovati kako bi se njegovo širenje spriječilo. Slažem se sa Vama da Međunarodnom forumu treba da, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvuju i predstavnici civilnog društva, akademske i Jevrejske zajednice u BiH”.

Komšić zahvalio je na dosadašnjoj saradnji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, podršci i pomoći koju Vlada ove zemlje od 1992. godine nesebično pruža, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.