Bitcoin pada dalje dok Kina probija kripto valute

Cijena Bitcoina pala je ispod 34.000 američkih dolara (24.030 funti) prvi put u tri mjeseca, nakon što je Kina nametnula svježe rubnike kripto valutama.

Peking je u utorak zabranio finansijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovaluta.

Također je upozorio investitore na špekulativno kripto trgovanje.

Slijedi pad Bitcoina od preko 10% prošle sedmice nakon što je proizvođač automobila Tesla rekao da više neće prihvaćati valutu.

U ponedjeljak je kripto valuta pala za 22%, što je pad od oko 6.000 američkih dolara u posljednja 24 sata.

U međuvremenu su ostali digitalni novčići poput Ethereuma i Dogecoina izgubili čak 25%, odnosno 29%.

Tesla više neće prihvaćati Bitcoin“, kaže Elon Musk.

Istovremeno, Tesline dionice pale su za više od 3% na Wall Streetu, vjerovatno zbog izloženosti proizvođača električnih automobila Bitcoin-u.

Firma u vlasništvu Elona Muska i dalje drži oko 1,5 milijardi dolara kripto valute.

Peking puca

Trgovanje kripto valutama u Kini je ilegalno od 2019. godine radi suzbijanja pranja novca. Ali ljudi još uvijek mogu trgovati valutama poput Bitcoina putem interneta, što se tiče Pekinga.

U utorak su tri organizacije koje podržavaju države, uključujući Kinsko nacionalno udruženje za internetske finansije, Kinesko bankarsko udruženje i Kinesko udruženje za plaćanja i kliring, objavile upozorenje na društvenim mrežama.

Rekli su da potrošači neće imati zaštitu ako pretrpe bilo kakav gubitak od transakcija ulaganja u kripto-valutu.

Dodali su da nedavne divlje promjene cijena kripto-valuta “ozbiljno narušavaju sigurnost imovine ljudi” i remete “normalni ekonomski i financijski poredak“.

Neil Wilson iz Markets.com rekao je: “Kina već neko vrijeme vrši pritisak na kripto prostor, ali ovo označava intenziviranje – druge bi zemlje to mogle slijediti sada kada centralne banke napreduju prema vlastitim digitalnim valutama“.

Do sada su zapadni regulatori bili prilično opušteni oko Bitcoina, ali ovo bi se moglo uskoro promijeniti“.

U martu je šef Tesle Elon Musk neočekivano najavio da će proizvođač električnih automobila omogućiti kupcima da kupuju automobile koristeći Bitcoin.

Međutim, prošle sedmice je zaokrenuo i obustavio kupovinu vozila koristeći Bitcoin zbog brige za okoliš.

Njegovi strahovi usredotočeni su na rudarstvo bitkoina, energetski intenzivan proces kroz koji se generira digitalna valuta, koristeći računare s velikim pogonom. Često se oslanja na električnu energiju dobivenu fosilnim gorivima, posebno ugljem.

Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za eksploataciju bitcoina i transakcija, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva“, napisao je gospodin Musk.

Rekao je da proizvođač električnih automobila nije namjeravao prodati niti jedan svoj Bitcoin i namjeravao je vratiti transakcije kripto valute nakon što se rudarstvo prebaci na korištenje održivijih izvora energije.

Iako se digitalnom valutom ne može trgovati u Kini, više od 75% eksploatacije bitcoina širom svijeta obavlja se u Kini, piše BBC.