Na Soukbunaru planirano proširenje puta i rješavanje izlaza na glavnu saobraćajnicu

Grupa građana iz Ulice Cicin han sa Soukbunara uputila je pisanu inicijativu predsjedavajućem Općinskog vijeća Centar Sejadu Đozi, sa nadom da će im ova lokalna zajednica pomoći u rješavanju višegodišnjeg problema izlaza na glavnu saobraćajnicu.

Kako je navedeno u upućenom dopisu, godinama stanovnici imaju poteškoće u saobraćajnoj komunikaciji sa ostatkom naselja, te kao najveći problem navode da je onemogućen pristup vozilima Hitne pomoći i vatrogascima, posebno tokom zimskih mjeseci.

Na osnovu ovog dopisa predsjedavajući Đozo je danas zajedno sa predstavnicom iz općinske službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje na terenu održao sastanak sa mještanima koji su uputili inicijativu.

U općinskom budžetu kroz rebalans ćemo obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta. Stručne općinske službe prezentovale su više tehničkih rješenja za ovaj višegodišnji problem i općinska administracija ima namjeru da odaberemo onu opciju za koju je najlakše završiti potrebne procedure, jer nikome ne trebaju dugogodišnji procesi koji će zaustaviti realizaciju ovog projekta“, objasnio je Đozo prisutnim mještanima.

Predsjedavajući Đozo je dodao kako općinska administracija radi na tome da se monitoring na klizišta koji obavlja Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo skine sa barem jednog dijela Soukbunara kako bi se moglo pristupiti izmjenama i dopunama planske dokumentacije koja je preduslov za realizaciju projekata i razvoj komunalne infrastrukture ovog dijela općine Centar.

Kako je predviđeno tehničkim rješenjem, duž ovog dijela Ulice Cicin han biće proširena saobraćajnica u dužini od 115 metara na dijelu prema Ulici Žagrići, te će biti riješen izlaz na glavnu saobraćajnicu koja prolazi pored mezarja Hambina carina na Širokači, čime će biti riješen problem stanovnika ovog dijela Soukbunara koji traje gotovo 40 godina, saopćeno je iz Općine Centar.