Delić i Čampara: Pokretanje procedura za uspostavljanje modernog centra za obuku policijskih službenika u Suhodolu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić primio je danas delegaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Tom prilikom, razgovarali su o prijedlogu FMUP-a za uspostavu modernog centra za stručne, specijalističke, permanentne, terenske i druge vidove obuke policijskih službenika. Ministar FMUP-a Aljoša Čampara izvijestio je ministra Delića da je Vladi FBiH uputio informaciju o imovinsko-pravnom statusu lokaliteta na kojem se planira uspostava centra, kao i o planu po kojem se isti namjerava realizirati.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine informirana je o namjeri u vezi ovog projekta Ministarstva početkom mjeseca. Međutim, problem uknjižbe objekata, odnosno konačnog upisa prava nad nekretninama na prostoru Centra za obuku policijskih kadrova ‘Mahir Begić’ pitanje je koje se mora rješavati putem Ministarstva privrede KS i uz Saradnju KJP Sarajevo-šume, tako da smo preduslove za daljnje postupanje dogovorili na današnjem sastanku s ministrom Delićem“, istakao je nakon sastanka ministar Čampara.

Ministar Delić je kazao kako je svjestan važnosti ovakvog projekta te da će Ministarstvo privrede biti u potpunosti na raspolaganju tokom njegove realizacije.

Od obuke policijskih službenika i njihove spremnosti ovisi sigurnost građana, a to je, svakako, jedan od najvažnijih preduslova za stvaranje pozitivnog okruženja i osjećaja sigurnosti koji su neophodni našim građanima“, kazao je ministar Delić.

Prema planu uspostave modernog centra u Suhodolu, policijskim službenicima i polaznicima obuke omogućit će se moderna obuka iz oblasti rukovanja naoružanjem, specijalna fizička edukacija, obuka iz kriminalističke tehnike, taktika i metodike, kao i metoda posebnih istražnih radnji i drugo. Ministar FMUP-a, Aljoša Čampara kazao je kako je jedan ovakav sveobuhvatni centar krajnje neophodan.

Napominjemo da se podrška za uspostavu ovog centra očekuje i od općine Hadžići na čijem prostoru se nalazi zemljište, te je ostvarivanje kontakta s Općinom sljedeći preduslov i korak koji treba preduzeti za uspješnu realizaciju ovog iznimno važnog projekta“, saopćeno je iz Vlade KS.