Dodik: Odbio sam prijedlog SAD, druga dva člana Predsjedništva BiH su prihvatila

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik govorio je o globalnim odnosima prema BiH.

Kako je naveo Dodik, Predsjedništvo BiH je dobilo prijedlog od strane Amerike da se pristupi jednoj multilateralnoj deklaraciji.

Sve smo više pritisnuti i sve se više od nas traži da se odnosimo prema dvije stvari, a to je prema Rusiji i prema Kini. Prije mjesec ili dva, Predsjedništvo BiH je dobilo prijedlog od strane Amerike da se pristupi jednoj multilateralnoj deklaraciji u kojoj bi se jasno reko da BiH pristupa grupi tih zemalja koja odbacuje pristup Huaweija našem tržištu. Nažalost, nismo ni zatvorili diskusiju o tome, a dva člana Predsjedništva su već bili pristali. Ja sam naravno odbio”, kazao je Dodik.

Dodao je da Kinu ne smijemo izgubiti kao našeg partnera i da trebamo jednako sarađivati sa SAD-om.

Sada čekam drugi krug odlučivanja o tome. Ako bude, morat ću ovdje da dođem i tražim podršku ovog parlamenta. Kinu ne smijemo da izgubimo kao našeg parntera i da jednako tako trebamo da sarađujemo sa SAD i da uzmimamo njihove proizvode“, kazao je Dodik.

Ako NSRS kaže da treba da odbacimo Huawei, odbacit ćemo ga, kazao je Dodik.

Ali, sve ću učiniti da objasnim da to ne trebamo činiti“, naveo je Dodik.

Kako je kazao, Evorpa sve više upada u probleme sa Velikom Britanijom.

Pokazala je još jednu stvar da je odustala od otvorenih granica, sve češće možete vidjeti granične prelaze“, naveo je Dodik.