Edin Forto: Kanton Sarajevo nabavlja 200.000 Sputnik V vakcina, prva isporuka u junu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je danas press konferenciju na kojoj je upoznao javnost o procesu nabavke vakcina i naporima koje je Kanton Sarajevo uložio u taj proces.

Na početku obraćanja, Forto je još jednom istakao važnu činjenicu:

Kanton Sarajevo se ne bi trebao baviti nabavkom vakcina. Nijedan kanton u FBIH se ne bi trebao time baviti. Nažalost, bili smo prinuđeni da uđemo u ovaj proces. Odmah po imenovanju ove Vlade, odvojili smo preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sredstva za nabavku vakcina. Krenuli smo sami u ovu avanturu u kojoj smo se takmičili sa nekim od najvećih država u svijetu. Početkom marta smo se pridružili i Federaciji BiH u ovom procesu. Još nisam čuo da se regija, grad ili neki entitet bave time“, istakao je Forto.

Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su 15. aprila potpisale sporazum o zajedničkoj nabavci Sputnik vakcina od Ruske Federacije. Ugovor sa Ruskim fondom za strane invasticije je sada spreman za potpis, a Premijer Forto je podsjetio da je ovaj Fond jedini direktni pregovarač i jedini ovlašten za potpisivanje ovakvih ugovora.

Objedinili smo tražene količine, tako da smo do sada traženih 200.000 vakcina za KS, povećali za još 300.000 vakcina za stanovnike ostalih dijelova FBiH. Kao Kanton, mi smo prevrnuli svaki kamen u potrazi za vakcinama. Ja sam bez ikakvog stida i ustručavanja na svakom sastanku komunicirao i pregovarao sa svima ko ima dodirnih tačaka sa procesom nabavke vakcina. Kontaktirali smo i američku i britansku ambasadu, kao i ostale ambasade i mnogobrojne organizacije i udruženja kako bi došli u poziciju da nabavimo vakcine, reagovali smo na svaku obavijest da negdje postoje vakcine koje nisu iz raznih razloga iskorištene, bili smo spremni da platimo odmah kako bi ih nabavili za naše potrebe. Kontaktirali smo institucije Srbije, Hrvatske, Slovenije… Svaki kamen smo prevrnuli i kao Vlada i kao politička koalicija koja nas podržava“, podsjetio je Forto.

Naglasio je da su se svi članovi Vlade trudili te se posebno ministrima Brčić, Osmanović i Šteti, kao i zastupnicima Konakaviću i Marijanoviću, na pomoći oko uspostavljanja kontakata u traženju vakcina. Pomoć su pružile i osobe iz političkog života, predsjednik Naše stranke Pađa Kojović i predjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Ja sam kontaktirao direktno sa Modernom iz Njemačke, sa Pfaizerom u SAD. Udarili smo u sve moguće zidove jer smo ili mali ili nemamo ovlasti da pregovaramo. Ipak, za ovu nabavku vakcina najzaslužniji je ministar Vranić koji je napravio ključne poteze. Zahvaljujući Bosnalijeku i njegovoj kancelariji u Moskvi, održali smo prvi zvanični sastanak sa Ruskim fondom za strane investicije i bili smo prvi iz BiH koji razgovaraju sa tim Fondom. To se desilo prije nekoliko mjeseci i od tada traju naši pokušaji da dođemo na red za kupovinu vakcina“, rekao je Forto.

Istakao je da nije lako doći do vakcina kada se u isto vrijeme pojavljuju velike zemlje u tom procesu, npr. Brazil koji želi odmah nabaviti 20 miliona vakcina. Stalno se kontaktiralo, preko ambasada, uticajnih osoba, sve se pokušalo kako bi se došlo na red.

Nismo upali u zamku da nam neka velefaramcija traži potpis i obećava isporuku vakcina za tri dana. Znali smo da to nije realno te nismo se upuštali u takve procese. Znali smo i govorili javno da, u najboljem slučaju, vakcine možemo očekivati u junu“, dodao je Forto. Vlada KS je uspjela da je se tretira kao partnera u pregovorima i dogovorila cijenu vakcina kakvu imaju i ostale države, a to je 9,95 dolara po dozi.

Dobivene količine vakcina će biti transparentne, sve cijene će biti transparentne. Bosnalijek će biti uvoznik sa minimalnom zakonskom maržom velefarmacije, te očekujemo vrlo povoljnu cijenu“, naveo je Forto.

Rizici ovog procesa

Govoreći o rizicima ovog procesa, Forto je istakao da se pregovaralo sa proizvođačem u uslovima kada je tražnja ogromna, a ponuda jako ograničena. Rizik predstavlja činjenica da je za ugovor nadležan sud koji nije u BiH, te da neće biti izdate bankovne garancije. Ipak, dogovoreno je avansno plaćanje 50 posto iznosa za svaku pojedinačnu isporuku, a ne za ukupno poručenu količinu, čime se smanjuje rizik u nabavci i plaćanju.

Dobili smo ugovor uzmi ili ostavi. Nemamo tačne rokove isporuke svih količina, ali po tvrdnji proizvođača imamo prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. Tek kada smo dobili taj prvi rok odlučili smo krenuti u potpisivanje Ugovora“, istakao je Forto.

Zbog svega navedenog, premijer je od Skupštine Kantona Sarajevo zatražio održavanje hitne sjednice na kojoj će se predočiti sve ovo i zatražiti ovlaštenje Skupštine da premijer u ime Kantona Sarajevo potpiše ugovor o nabavci vakcina.

Želja Vlade FBiH da radi sa nama je dobar primjer saradnje bez obzira na političke razlike i mislim da je upravo to ono što je Vlada KS demonstrirala, a to je da zajedno radimo i da imamo rezultat. Mislim da je ovo prvi put da se u FBiH radi direktni ugovor sa bilo kojim proizvođačem, osim COVAX sistema, koji je vodila država BiH, ali koja je potpuno ‘promašila temu’ jer su trebali direktno tražiti vakcine. Mi smo, dakle, bili osuđeni na ovaj proces, da sami ovo radimo, te preuzmemo rizike, iako je to u nadležnosti države“, istakao je premijer na kraju svog obraćanja.