Foto/ U Centru za zdravo starenje Razigrani dani upriličena revija narodnih nošnji

U organizaciji Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije “Sahan” i Udruženja “Zdravo živi/sretno stari” danas je u Centru za zdravo starenje “Razigrani dani” upriličena svečanost povodom završnice projekta “Kulturna baština – budućnost mladih”.

Ovom prilikom je u Centru održana revija narodnih nošnji iz cijele Bosne i Hercegovine koje se danas mogu vidjeti samo u muzejima i tokom nastupa članova kulturno-umjetničkih društava.

Modeli za reviju su bili i članovi ovog Centra.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Uz svaku narodnu nošnju gosti su dobili stručno tumačenje o porijeklu nošnje, te kojim povodima se ona nosila.

U ime Općine Centar današnjoj svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić kao i vijećnik Velija Katica. Predsjedavajući Đozo je u svom obraćanju kazao da odavno nije sreo razdraganiju i sa više pozitivne energije grupu ljudi kao što su to članovi Centra za zdravo starenje.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Mogu samo sa sigurnošću reći da će Općina Centar nastaviti sa podrškom svim centrima za zdravo starenje na svom području. S obzirom da su se ovi projekti pokazali kao veoma uspješni, u skorije vrijeme planiramo pokrenuti proceduru za otvaranje još jednog ovakvog centra na području Mjesne zajednice „Soukbunar“, gdje bismo obogatili društveni život naše najstarije populacije”, kazao je predsjedavajući Đozo.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Jedan od ciljeva pomenutog projekta je i upoznavanje mladih sa našom kulturnom baštinom, te su stoga današnju svečanost svojim nastupom uveličali Alma Subašić-Omerović, interpretatorica sevdalinki kao i mlada plesna grupa First section, te članovi hora “Ruža”.

Prisutnima se također obratila Melika Husić-Mehmedović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo. Ovo ministarstvo je finansijski podržalo projekat “Kulturna baština – budućnost mladih”.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Na kraju svečanosti najzaslužnijim organizacijama i pojedincima su uručene zahvalnice, dok je predsjedavajući Sejad Đozo dobio, u ime Općine Centar, simboličan poklon”, saopćili su iz Općine Centar.