Forto: Radnici nisu krivi, krive su političke i upravljačke strukture

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, govorio je o situaciji u KJKP GRAS, u kojem dio radnika najavljuje štrajk glađu.

Forto je kazao da su on i ministar saobraćaja Adnan Šteta posjetili GRAS prije par mjeseci, kada je također bio blokiran račun preduzeća i kada su radnici pitali ko je kriv što nemaju plate.

Odgovorili smo ko nije kriv. Nisu krivi radnici, barem većina njih. Isključivo su krive političke i upravljačke strukture koje su dovele GRAS u ovu situaciju“, kazao je.

Također, kazao je da je potpisan nepovoljan kolektivni ugovor i po osnovu takvog ugovora radnici su tužili i danas je to došlo na naplatu.

Desetine miliona maraka novca građana. I onaj pošteni dio radnika, velika većina radnika GRAS-a, ne mogu da dobiju platu“, kazao je Forto.

Dodaje da Ured za borbu protiv korupcije priprema analizu.

U ovom trenutku, Ured za borbu protiv korupcije priprema analizu i informaciju koju ćemo vam zajedno prezentirati već krajem slijedeće sedmice. Nakon te analize, bit će puno jasnije u kom smjeru Vlada želi da ide, jer tada ćemo i mi donijeti odluku na koji način, napokon, razgovarati otvoreno o GRAS-u“, kazao je.

Forto kaže da se ne bi iznenadio da ova analiza rezultira u većem broju krivičnih prijava.

Ova inicijativa je došla iz GRAS-a, jer pošteni dio GRAS-a, isto kao i mi, žele da se napokon ova situacija razriješi i da razdvojimo one koji rade i žive od svog rada, od onih koji ne žive od svoje plate. A treba govoriti i o onima koji su naplaćivali i po 90 hiljada maraka. Ne znam da li i oni štrajkuju“, kazao je Forto.

Danas konferencija za novinare povodom štrajka glađu radnika GRAS-a