Foto/ Na Vratniku obilježena 29.godišnjica ubistva visokog dužnosnika Međunarodnog Crvenog križa

Na Vratniku je danas obilježena godišnjica stradanja šefa Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Sarajevu, Švicarca Frederica Maurica.

I ove godine je delegacija Općine Stari Grad polaganjem cvijeća odala počast na spomen-ploči u ulici Višegradska kapija.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, cvijeće na spomen-ploču su položili Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i Elma Novalija, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Crvenog križa KS i FBiH, Crvenog križa Stari Grad, kao i brojni volonteri ove organizacije.

Ovim činom odajemo počast i svim ostalim stradalim humanistima koji su dali svoje živote vršeći humanitarnu misiju na pružanju pomoći građanima u toku agresije“, istakli su iz Crvenog križa Kantona Sarajevo, organizatora današnjeg događaja.

Frederic Maurice ubijen 18. maja, 1992. godine

Šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Sarajevu Frederic Maurice ubijen je 18.maja, 1992. godine. Bila su to jedna od najtežih vremena koje pamti ovaj grad, početak brutalne agresije i opsade. Najveću cijenu su plaćali nedužni civili, međutim nisu bili pošteđeni ni međunarodni humanitarci, a to događaj iz 18. maja 1992. godine najbolje dokazuje.

Na jasno označen konvoj Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji je prenosio lijekove za stanovništvo Sarajeva, otvorena je vatra sa položaja Vojske Republike Srpske, od kojih je stradao 39-godišnji Frederic Maurice. Dva uposlenika ove svjetske humanitarne organizacije su ranjena tog tragičnog dana. Napad na humanitarce predstavlja najgrublje kršenje ženevskih konvencija i običaja ratovanja, saopćeno je iz općine Stari Grad.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad