Foto/ Alexa Rodriguez izbacio novu liniju šminke za muškarce

Profesionalni bejzbol igrač Alex Rodriguez nije vaš tipični kupac za šminkanje, strejt, Gen X i tradicionalno muževan, možda je jedna od posljednjih poznatih ličnosti od kojih biste očekivali da će predstaviti proizvod za uljepšavanje.

U novoj kampanji za muški wellness brend Hims, ARod je predstavio svoj novi korektor “Blur Stick“, koji je u saopćenju za javnost opisan kao “rješenje za njegu kože razvijeno posebno za muškarce”. Dostupan u osam različitih nijansi i upakovan u sive epruvete veličine šampanjca, proizvod je takođe modelirala zvijezda, koja je rano investirala u Hims.

Foto: Instagram/ @arod
Foto: Instagram/ @arod

Čini se da interes za mušku šminku raste na Zapadu, posebno među potrošačima Gen Z-a. Istraživanje istraživačke firme Morning Consult iz 2019. godine pokazalo je da bi trećina američkih muškaraca mlađih od 30 godina “razmislila” da ga nosi.

Porter je predstavio šminku na svojoj web stranici 2017. godine, uz gel za obrve Toma Ford Beauty, i od tada je izvijestio o sve većoj potražnji. Ovaj je uspjeh naveo trgovca da je prošle godine započeo prodaju namjenske muške linije šminke War Paint for Men. Stranica sada sadrži preko 39 proizvoda za šminkanje od sedam brendova.

To je jedna od naših najvećih kategorija u porastu ove godine,” rekao je direktor kupovine Sam Kershaw u intervjuu putem e-pošte.

Kershaw je dodao da je interes došao iz “širokog raspona starosti”, a prodaja muške šminke gospodina Portera porasla je za trećinu u proteklih godinu dana. To je, rekao je, dijelom posljedica promjenjivog stava prema njezi kože i povećane svijesti o proizvodima protiv starenja.

Foto: Hims & Hers
Foto: Hims & Hers

Najuočljivija promjena u prostoru za njegu tijekom posljednjih nekoliko godina je porast muške šminke kao hakiranje dotjerivanja“, rekao je Kershaw.

Opće prihvaćanje kategorije poraslo je i više nije povezano s namjernom funkcijom u industriji zabave, gdje uvijek morate biti spremni za kameru“.

Među najprodavanijim proizvodima gospodina Portera nalaze se “korektori i tonirana hidratantna krema”, rekao je Kershaw, dodajući: “Naši kupci pokazuju veliku potražnju za proizvodima koji prikrivaju mrlje i promjenu boje kože, možda uglavnom zbog zamora od zumiranja tokom pandemije“.

U Aziji, sektor muške šminke raste već neko vrijeme. Kineski e-trgovac TMall izvijestio je 2019. godine da je prodaja muških kozmetičkih proizvoda porasla za više od 50% dvije uzastopne godine, uz ogroman rast zanimanja za olovke za obrve i ruževe, prenose strani mediji.

U Južnoj Koreji dječački bendovi poput BTS-a vodili su kampanje šminkanja, dok je brend ljepote AmorePacific procijenio da 70% muškaraca u vojsci koristi kozmetiku, što je dovelo do lansiranja posebne vojne linije, koja sadrži prirodnu maskirnu šminku i hlađenje nakon treninga i maske za izbjeljivanje, prenosi CNN.

Foto: Instagram/ @arod
Foto: Instagram/ @arod