Skupština KS odobrila Vladi nastavak procedura i potpisivanje ugovora o nabavci vakcina

Skupština Kantona Sarajevo je na danas održanoj Hitnoj sjednici donijela Odluku o davanju odobrenja za zaključivanje Ugovora o nabavci, između društva sa ograničenom odgovornošću “HUMAN VACCINE” koje zastupa njegovo društvo za upravljanje RDIF Corporate Center društvo sa ograničenom odgovornošću (Ruski fond direktnih investicija), Vlade Kantona Sarajevo, koju zastupa premijer Edin Forto i Vlade Federacije BiH, koju zastupa direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tako je Skupština jednoglasno dala odobrenje Vladi Kantona Sarajevo za nastavak procedure nabavke vakcina protiv koronavirusa. Riječ je o 200 hiljada doza ruskih vakcina Sputnik V za Kanton Sarajevo, a što bi, prema riječima premijera Edina Forte, značilo 100 hiljada vakcinisanih osoba s obzirom na to da su potrebne dvije doze po stanovniku.

U junu prva isporuka od 20 do 30 hiljada vakcina

Prema Ugovoru, od ukupno 500.000 doza, Vladi Kantona Sarajevo pripada 200.000, a Vladi Federacije BiH 300.000 doza vakcina. Cijena jedne vakcine će biti 9,95 dolara, što je, kako je istaknuto, ista cijena po kojoj vakcine plaćaju i sve druge države. U junu se može očekivati dolazak prve isporuke od 20 do 30 hiljada vakcina.

Premijer KS Edin Forto je istakao da je ovo rezultat stalne potrage i par mjeseci pregovora sa ruskim Fondom za strane investicije koji je direktno ovlašten za nabavku vakcina Sputnik V.

Rizici ovog ugovora

Rizici ovog Ugovora, kako je istakao Forto, mogu biti u slučaja neispunjenja ugovora sa druge strane gdje je odgovoran sud koji nije u BiH. Jedan od rizika je i to što ne postoje bankovne garancije za dio avansne uplate Kantona Sarajevo.

Premijer je poručio je da su u Vladi svjesni tih rizika, te da stoje iza usvojene procedure nabavke, jer je zdravlje stanovnika uvijek na prvom mjestu. U takvim okolnostima neki rizici moraju se prihvatiti, saopćeno je iz Vlade KS.